Într-o peşteră din Afghanistan au fost găsite circa 100 de manuscrise misterioase, vechi de cel puţin 1.000 de ani!


manuscrise-afghanistanO colecție misterioasă de circa 100 de manuscrise au fost descoperite într-o peşteră din Afghanistan. O analiză a textelor a dezvăluit faptul că ele au fost deținute de o familie de evrei care a trăit de-a lungul celebrului „Drum al mătăsii” acum aproximativ 1.000 de ani. Cele mai multe dintre manuscrise au fost scrise în mai multe limbi, ca de exemplu în aramaică, ebraică, persană sau arabă.

Familia care deținea manuscrisele a fost condusă de Abu Ben Daniel din orașul afgan Bamyan. Timp de multe secole, această zonă a fost faimoasă pentru giganticele statui ale lui Buddha, construite în secolul al 6-lea, și care, în mod tragic, au fost distruse de talibani în 2001.

Conform „Russia Today”, colecția a fost achiziționată de dealerul de antichităţi Lenny Wolfe, care trăiește în Ierusalim. El a cumpărat în 2013 29 din aceste documente. Conform domniei sale, documentele ar putea face parte din „Genizah-ul Afghan”, o referire la colecția de 300.000 de fragmente de manuscrise evreiești descoperite într-o sinagogă din Egipt. Colecţia „Cairo Genizah” a fost găsită în secolul al 19-lea și, pe lângă manuscrisele de la Marea Moartă, reprezintă una dintre colecțiile cele mai prețioase de manuscrise antice.

Potrivit experților care au analizat documentele cumpărate de Lenny Wolfe, manuscrisele au fost inițial îngropate într-o peșteră în urmă cu aproximativ 1.000 de ani, de către proprietari. Ele conţineau numai text și nicio ilustrație și au fost ascunse printre mai multe manuscrise juridice și comerciale, precum și scrisori personale. Cercetătorul de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, Ofir Haim, consideră că documentele conţin informații fascinante, care permit explorarea vieților comunității evreiești din Afganistan.

P.S. Şi mie mi se par fascinante toate documentele care prezintă viaţa anumitor comunităţi de oameni în urmă cu peste 1 mileniu. Dacă ar fi traduse într-o limbă de circulaţie internaţională, mi-ar place să le răsfoiesc…

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock