Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Un puzzle destul de dificil: cine e mincinosul şi cine e onestul?


Imagine: wikimedia.org (Commons Creative – free)

Acest puzzle logic din articolul de faţă a fost preluat din cartea „Fundrum My Conundrum: O carte a ghicitorilor” de Ray Epstein și Ben Kovler. Este etichetat ca un puzzle cu dificultate medie, dar vă vom lăsa să decideți singur acest lucru. Citiţi puzzle-ul, iar la final puteţi afla răspunsul.

Iată care este puzzle-ul. Vă întâlniţi cu doi bărbaţi străini: un tip bun, care spune întotdeauna adevărul și un tip rău, care minte mereu. Dar nu ştiţi care e onestul şi care e mincinosul. Îl întrebaţi pe primul tip dacă el spune adevărul, iar el mormăie un răspuns pe care nu-l puteţi înţelege clar. Al doilea tip se uită apoi la dvs. și vă răspunde: „A spus DA, dar el este un mincinos”. Care este tipul care spune întotdeauna adevărul? Şi care este mincinosul? Gândiţi-vă mai întâi logic, dar, dacă nu puteţi afla răspunsul, iată care este.

Primul tip (cel care a mormăit răspunsul) este cel mincinos, iar cel de-al doilea este tipul care spune adevărul. Primul tip trebuie să fi răspuns „DA”, indiferent dacă era onest sau mincinos (dacă era mincinos, nu putea spune „NU”; la fel, dacă era onest, nu putea spune „NU” la întrebarea dacă spune adevărul). Pentru că al doilea tip v-a spus că primul tip a spus „DA”, știm că el spune adevărul. Prin urmare, cel de-al doilea tip trebuie să fie tipul cel onest.