Incredibil! Există exoplanete în acest Univers care au nori de piatră!


Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

În ultimii ani, astronomii au găsit mai multe exoplanete (care orbitează alte stele) ce sunt asemănătoare planetei Jupiter, adică sunt nişte gigantice gazoase. Folosind datele de la telescoapele spaţiale Spitzer și Hubble, cercetătorii de la Institutul Spaţial McGill au descoperit că temperatura a 12 exoplanete de tip Jupiter era de aproximativ 800 de grade Celsius.

Spre deosebire de Jupiter-ul nostru, celelalte exoplanete gigantice de tip Jupiter sunt fierbinți, orbitând foarte aproape de steaua gazdă, atât de aproape încât de obicei le ia mai puțin de trei zile pentru a finaliza o orbită.

Cercetătorii au studiat temperaturile din timpul nopţii şi zilei de pe aceste exoplanete şi au ajuns la concluzia că temperaturile din timpul nopții sunt probabil rezultatul condensării rocii vaporizate în aceste atmosfere foarte fierbinţi. „Uniformitatea temperaturilor nopții sugerează că norii de pe această parte a planetelor sunt similari în compoziție. Analiza noastră sugerează că acești nori sunt probabil alcătuiţi din minerale, cum ar fi sulfura de mangan sau silicați, cu alte cuvinte, sunt roci”, explică Dylan Keating, unul din autorii studiului.

Deoarece fizica de bază a formării norilor este universală, studiul norilor de pe aceste exoplanete ar putea oferi o perspectivă asupra formării norilor în altă parte a Universului, inclusiv pe Pământ.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO