Wow! Astronomii au descoperit primul satelit din afara sistemului nostru solar, aflat la o distanţă de 1.800 de ani-lumină!


planeta satelitPână în prezent, astronomii au reuşit să detecteze planete din afara sistemului nostru solar. Greu, dar au reuşit. Însă descoperirea următoare e cu adevărat remarcabilă: pentru prima dată astronomii au descoperit un satelit natural situat în afara sistemului nostru solar, scris site-ul io9.com. Situat la 1.800 de ani-lumină depărtare, acest satelit orbitează o exoplanetă de patru ori mai mare decât Jupiter.

Pentru a face descoperirea, David Bennett de la Universitatea din Notre Dame, Indiana (SUA) şi colegii săi au folosit o tehnică care nu este adesea utilizată pentru detectarea exoplanetelor. Se numește microlentilă gravitațională, un fenomen optic în care lumina care provine de la un obiect ceresc îndepărtat devine deformată și mărită de gravitaţia altui obiect din apropiere. Aceasta deformare poate crea un efect de mărire, făcând obiectele cerești, cum ar fi planetele și galaxiile, mai ușor de găsit. Și acum, ca urmare a acestei tehnici, se pot găsi chiar şi sateliţi.

În 2011, echipa lui Bennett a observat un eveniment microlentilă, în care luminozitatea unei stele a fost amplificată de 70 de ori. O oră mai târziu, s-a observat un al doilea eveniment, acesta fiind mult mai mic; astronomii au interpretat acest lucru ca pe o trecere a unui obiect mare prin fața stelei, urmat de altul mai mic. Echipa lui Bennett a găsit două explicații: fie că este vorba de satelitul unei planete, fie este o stea pitică brună, orbitată de o planetă de mărimea lui Neptun. Dar, după efectuarea mai multor calcule, astronomii au trebuit să admită că explicația cea mai plauzibilă este aceea a detectării unei exoplanete însoţită de satelitul ei.

Dar, acest caz este unul ciudat. În primul rând pentru că perechea planetă-satelit este situată mult prea departe faţă de stea, şi, în al doilea rând, pentru că satelitul, care este de aproximativ jumătate din dimensiunea Pământului orbitează planeta-gazdă la o distanță extrem de mare, aproximativ 20 milioane de km. Să amintim că unul din sateliţii lui Jupiter, Ganymede, orbitează planeta la doar 1 milion de kilometri distanţă.

Oricum, interesantă descoperire!

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO