Un vast sistem solar, format din 7 planete ce orbitează în jurul unei stele asemănătoare cu Soarele nostru, a fost descoperit la o distanţă de 127 ani-lumină faţă de Pământ, relatează cotidianul britanic Telegraph. Se crede că sistemul planetar este cel mai mare detectat până acum, în afara sistemului nostru solar. Astronomii au confirmat până în prezent existenţa a 5 planete, şi încearcă să dovedească prezenţa a încă două planete.
Distanţa dintre planete şi steaua lor urmează aceeaşi regulă care se regăseşte şi în sistemul nostru solar. Dr. Christophe Lovis, cel care a condus echipa de oameni de ştiinţă de la Observatorul Sud European – cei ce au făcut descoperire -afirmă următoarele: „Această descoperire remarcabilă demonstrează faptul că noi intrăm într-o nouă eră a cercetării exoplanetelor: studiul unor sisteme planetare complexe, şi nu doar a unor planete individuale”.
Steaua în jurul căreia se află acest sistem planetar se numeşte HD10180 şi se află în constelaţia Hidra Australă, la 127 ani-lumină faţă de Pământ. Astronomii au studiat-o timp de 6 ani, folosind un instrument de detectare al planetelor denumit spectograful HARPS, ce este ataşat telescopului cu diametrul de 3,6 metri din localitatea chiliană La Silla. Din 190 de măsurători HARPS, oamenii de ştiinţă au fost capabili să detecteze mici rotaţii în mişcarea stelei, cauzate de influenţele gravitaţionale ale planetelor sale.
Cele 5 semnale puternice recepţionate corespund unor planete ce au masa lui Neptun, adică între 13 şi 25 de ori mai mari decât Pământul. Aceste planete, ale căror perioade de orbită variază între 6 şi 600 de zile, sunt separate de steaua lor cu distanţe cuprinse între 0,06 şi 1,4 ori faţă de distanţa dintre Pământ şi Soare.
Dr. Lovis a mai adăugat: „Avem motive întemeiate să credem că mai există încă două planete. Una ar putea fi asemenea Saturn-ului (de 65 de ori mai mare decât masa Pământului), şi care ar avea o perioadă de revoluţie de 2.200 de zile. Cealaltă ar putea fi cea mai mică exoplanetă descoperită până acum, având o masă asemănătoare cu cea a Pământului. Aceasta este foarte aproape de stea, un ‘an’ pe această planetă având doar 1,18 zile terestre”.
Această planetă ar putea fi solidă (ca şi Pământul), dar fiind atât de aproape de steaua ei, probabil că n-ar putea găzdui forme de viaţă.
Până în prezent, astronomii au găsit 15 sisteme planetare, conţinând cel puţin trei planete. Ultimul record privind numărul de exoplanete a fost deţinut de 55 Cancri, care are un sistem planetar format din 5 planete, dintre care două sunt gigantice-gazoase.