Telescopul NASA Hubble a descoperit norii de pe o planetă „extraterestră”, aflată la o distanţă de 40 de ani-lumină faţă de noi! Credeţi aşa ceva?


exoplaneta noriTelescopul spaţial NASA Hubble a descoperit nori în atmosfera unei planete de tip „super-Terra”, aflată la 40 de ani-lumină distanță, putând oferi astfel prima prognoză meteo pentru o planetă din afara sistemului nostru solar. Planeta monitorizată, cunoscută sub numele de GJ1214b, este de tipul „super-Terra”, întrucât masa sa este una intermediară între cea a Pământului şi cea a planetei Neptun. Căutări recente de planete în jurul altor stele au arătat că tipul de planete „super-Terra” reprezintă una printre cele mai frecvente tipuri de planete din galaxia Calea Lactee. Pentru că nu există astfel de planete în sistemul nostru solar, natura fizică a „super-Terrelor” este în mare parte necunoscută.

Studiile anterioare privind GJ 1214b au oferit două interpretări posibile ale atmosferei planetei:
– atmosfera sa constă în întregime din vapori de apă sau dintr-un alt tip de molecule grele sau
– planeta ar putea avea nori de mare altitudine care împiedică observarea a ceea ce se află pe planetă.

Dar acum, o echipă de astronomi condusă de Laura Kreidberg și Jacob Bean de la Universitatea din Chicago, au detectat dovezi clare de nori în atmosfera lui GJ 1214b, folosindu-se de datele colectate cu ajutorul telescopului spațial Hubble. Pentru aceasta, telescopul a înregistrat date în durată totală de 96 de ore, acesta fiind cel mai mare program Hubble dedicat studierii unei singure exoplanete.

Cercetătorii descriu munca lor ca un reper important pe drumul de a identifica planetele potențial locuibile, asemenea Pământului, dincolo de sistemul nostru solar. „Am împins într-adevăr limitele telescopului Hubble pentru a face acest studiu”, a declarat Kreidberg, unul din cei doi co-autori ai cercetării.

GJ 1214b este situat la doar 40 de ani-lumină de Pământ, în direcția constelației Ophiuchus. Din cauza apropierii sale de sistemul nostru solar și a dimensiunii reduse a stelei care o orbitează, GJ 1214b este cea mai ușoară planetă de observat de tip „super-Terra”. Ea trece în fața stelei-mamă odată la fiecare 38 de ore, oferind oamenilor de știință oportunitatea de a-i studia atmosfera. Kreidberg, Bean şi colegii lor au folosit Hubble pentru a măsura cu precizie spectrul lui GJ 1214b în lumina infraroşie.

P.S. Această ştire eu nu o prea cred. Noi nu suntem în stare să explorăm în întregime planetele din sistemul nostru solar, d-apoi să avem pretenţia că observăm norii de pe o planetă aflată la 40 de ani-lumină distanţă! În curând o să se afirme că au observat o clădire locuită de extratereştri pe nu ştiu ce exoplanetă îndepărtată…

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO