Incredibilele viziuni ale lui Isaac Asimov din 1964 despre cum va arăta lumea în 2014! Şi, în mare parte, a avut dreptate!


asimov 2014Un excepţional articol se găseşte pe site-ul buzzfeed.com despre predicţiile făcute de celebrul Isaac Asimov în 1964 despre cum va arăta lumea peste jumătate de secol, adică în 2014. Şi mai uimitor îl reprezintă faptul că marea majoritate a acestor predicţii s-au îndeplinit! Incredibil, nu? Asta înseamnă să ai cu adevărat viziune, să fii futurolog.

Iar dacă n-aţi auzit de Asimov până în prezent, atunci ruşine să vă fie! Vorbesc serios… A fost poate cel mai mare scriitor SF din istoria umanităţii, devenit celebru în special datorită seriei Fundația, în care povestește căderea și renașterea unui vast imperiu interstelar, într-un univers din viitor. Deşi a fost ateu, umanist şi raţionalist, Asimov totuşi nu s-a opus convingerilor religioase ale altora. A murit la vârsta de 72 de ani, în 1992; dacă ar mai fi trăit încă 20 de ani, până în 2012, fiind la curent cu noile descoperiri tehnologice, poate că Asimov ne-ar fi putut oferi acum o viziune mai cuprinzătoare şi mai realistă a viitorului tehnologic al omenirii din secolul XXI.

Să vedem acum câteva din predicţiile lui Asimov care s-au dovedit a fi adevărate într-un final, acum că am intrat deja în anul 2014:

1) Despre alimente:

– „Vor fi inventate dispozitive de bucătărie care vor pregăti mâncăruri automate, apă caldă, pe care o va transforma în cafea”. Asta sună perfect a cafetieră!

cafetiera

– “Alimentele pentru micul dejun şi pentru cină, cu mâncare semipreparată, vor fi păstrate în frigider până când vor fi gata de preparare.” Deja suntem obişnuiţi în zilele noastre cu legume congelate, de exemplu…

alimente congelate2) Despre electronice:

– „Aparatele electrocasnice din 2014 nu vor avea cordon de alimentare, desigur”. În magazine, de exemplu, se găsesc de ceva vreme aspiratoare fără cordon.

aspirator fara cordon

– „În 2014 va exista televiziunea 3D”. Asta da predicţie! Cine îşi închipuia în 1964 că peste jumătate de secol televizoarele 3D vor deveni un lucru normal?

televiziune 3D

3) Despre mijloace de transport: 

– “O mulţime de eforturi vor fi direcţionate în proiectarea de vehicule cu „creiere de robot””. Vezi maşina fără şofer dezvoltată de Google în 2011 şi care în viitorul apropiat s-ar putea să devină o prezenţă tot mai numeroasă pe şosele.

masina google fara sofer

– “Până în 2014, doar navele spaţiale fără pilot vor ajunge pe Marte, deşi o expediţie cu piloţi se va afla în pregătiri, iar în 2014 Futurama va arăta un model pentru o colonie marţiană.” Aici Asimov a avut dreptate. Oamenii încă nu au ajuns pe Marte, deşi se află în pregătiri o expediţie pe Marte pentru anul 2023.

pe Marte

4) Despre populaţie:

– „În 2014, cel mai probabil populaţia lumii va fi de 6,5 miliarde de oameni”. Asimov a greşit predicţia cu circa 500-700 de milioane de locuitori, căci în prezent suntem cu ceva mai mult de 7 miliarde de oameni. Totuşi, predicţia sa peste 50 de ani rămâne remarcabilă, apropiindu-se mult de realitate. În 1964, când a făcut această predicţie, populaţia lumii era de circa 3 miliarde de locuitori şi niciun mdoel statistic nu putea previziona ce se va întâmpla peste jumătate de secol cu locuitorii planetei.

populatia umana5) Despre comunicaţii:

– „Sateliţii sincronizaţi, plutind în spaţiul cosmic, vor face posibile convorbirile telefonice directe, cu orice punct de pe planetă”. Şi, voila, avem acum telefonie prin satelit!

telefonie prin satelit

– „Comunicaţiile vor deveni vizuale şi auditive, astfel încât vei putea vedea şi auzi persoana cu care vorbeşti la telefon.” În zilele noastre, acest lucru se poate face foarte uşor cu ajutorul telefonului mobil. E adevărat că videofonul era apărut deja în 1964, dar acesta era doar în fază experimentală, de proiect, nu pe scară largă ca acum, când orice telefon mobil deţine o cameră foto/video.

videofon6) Despre tehnologii:

“Roboţii nu vor fi foarte răspândiţi, nici exacţi în 2014, dar vor face parte din existenţă.” Corect!

roboti 40

– “În 2014 vor exista puţine lucruri care să nu poată fi realizate mai bine de maşini decât de fiinţele umane. Astfel, umanitatea va deveni o rasă de maşini.” Uitaţi-vă, de exemplu, într-o fabrică de automobile moderne. Multe procese sunt atât de automatizate, încât omul nu mai are ce să facă mare lucru decât să coordoneze şi să vegheze întreg procesul.

fabrica de masini

Bun… nu toate predicţiile făcute de Asimov în 1964 s-au dovedit a fi corecte, însă marea majoritate a lor, da! Ceea ce înseamnă foarte mult… înseamnă să ai viziune corectă a viitorului.


Lasă un comentariu