Trei studenţi au descoperit o planetă de cinci ori mai mare ca Jupiter

  •  
  •  
  •  
  •  

planeta-gigant1O planetă cu masa de cinci ori mai mare decât a lui Jupiter şi care se învârteşte în jurul stelei sale în numai 2,5 zile terestre, a fost descoperită de trei studenţi, în cadrul unui proiect de cercetare. Steaua este cea mai fierbinte descoperită până acum în jurul căreia orbitează o planetă atât de rapidă, anunţă Ştiinţa Info.

În urma observaţiilor, desfăşurate în Chile, s-a constatat că lumina uneia dintre stelele studiate descreşte în intensitate cu aproximativ 1%, într-un interval de timp de două ore, o dată la 2,5 zile. Cercetătorii au confirmat că fenomenul are loc datorită unei planete ce trece prin faţa stelei, blocând o parte din lumină provenită de la această. Potrivit lui Ignas Snellen, supraveghetorul proiectului de cercetare, descoperirea a fost o surpriză: “De fapt, acest proiect a avut ca scop să înveţe studenţii cum să dezvolte algoritmi de căutare. La un moment dat, au venit în biroul meu şi mi-au arătat această lumină curbată. Am fost complet surprins!”.

Studenţii, Meta de Hoon, Remco van der Burg şi Francis Vuijsje sunt foarte entuziasmaţi de realizarea lor. “Este fantastic nu pentru că s-a descoperit o planetă, ci pentru că s-a descoperit o planetă atât de neobişnuită precum aceasta; se dovedeşte a fi prima planetă descoperită care se roteşte atât de repede în jurul stelei sale, stea care este în acelaşi timp cea mai fierbinte găsită, în jurul căreia să orbiteze o planetă”, a spus Meta de Hoon.

“Computerul a avut nevoie de mai mult de o mie de ore pentru a efectua toate calculele”, a explicat şi Remco van der Burg. Deşi planeta nou descoperită a fost botezată nu tocmai atrăgător (OGLE2-TR-L9b), tinerii sunt hotărâţi să o numească, între ei, ReMeFra-1, după cele trei prenume ale lor. Planeta se afla, faţă de steaua sa, la o distanţă de 45.000.000 kilometri, egală cu 3% din distanţa Pământ – Soare. De asemenea, steaua respectivă este foarte fierbinte, cu o temperatură la suprafaţa ei de circa 7.000 grade Celsius, aproximativ cu 1.500 grade Celsius mai mult decât temperatura suprafeţei Soarelui.


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu