Lenin, la un pas să fie ucis cu 6 ani înainte de moartea sa

Imagine: wikimedia.org (Commons Creative – free)

În după-amiaza zilei de 30 august, Vladimir Ilici Lenin vorbise la o reuniune muncitorească, într-o fabrică din Moscova. Ieşind din incinta clădirii, liderul comunist s-a îndreptat spre maşina care-l aştepta, când s-a auzit strigăt de o femeie. În clipa în care s-a întors spre ea, femeia a scos un revolver şi a tras în el.

Primul glonţ a trecut pe lângă Lenin, al doilea l-a lovit în umărul stâng, al treilea în maxilar. Aproape inconştientă, victimă a cerut să fie dusă în apartamentul său de la Kremlin, refuzând să fie transportată la un spital, de teama unor noi tentative de asasinat. Ca atare, au fost aduşi chirurgii la Kremlin, dar tentativa lor de a extrage gloanţele s-a soldat cu un eşec, astfel încât a fost nevoie de o intervenţie chirurgicală la un spital din Moscova, intervenţie desfăşurată în condiţii de securitate deosebite.

În ciuda severităţii rănilor, conducătorul sovietic a supravieţuit atentatului, deşi se crede că rănile au dus la agravarea ulterioară a stării lui de sănătate şi la atacurile cerebrale ce aveau să-l răpună. Arestată imediat, femeia care încercase să-l ucidă pe Lenin a declarat că se numeşte Fania Kaplan şi că recursese la acest gen pentru ca, deşi comunistă convinsă, simţise că Vladimir Ilici trădase idealurile Revoluţiei şi încheiase o pace ruşinoasa cu Germania.

La o investigaţie mai atentă, s-a dovedit că femeia, de origine iudaică, era o veche revoluţionară, fiind condamnată la închisoare pe viaţă de regimul ţarist, pentru „terorism”. În martie 1917, ea a fost eliberată de guvernul reformator al lui Kerensky şi a participat activ la eforturile revoluţionarilor de a instaura puterea Sovietelor. În ciuda interogatoriilor brutale la care a fost supusă în beciurile CEKA, Fania – sau Dora, după unele surse – Kaplan n-a încetat să afirme că organizase singură atentatul.

Ea a fost executată pe 3 septembrie 1918, dar tentativa de asasinat va genera o „teroare în masă”, căreia îi vor cădea victime mii de „indezirabili”, nu doar susţinători ai ţarismului sau „socialişti de dreaptă”, ci şi bolşevici.

Lasă un comentariu