Cum a jucat teatru Petru Groza în faţa lui Stalin pentru a fi prim-ministru

3.157 vizualizari

petru_grozaPetru Groza a fost un personaj controversat din istoria politică a României. Fiul unui preot ortodox, el devine la doar 36 ani, în anul 1920, ministrul Naţionalităţilor Conlocuitoare. După o mică perioadă de pauză, în care a fost deputat, el ajunge apoi ministrul Lucrărilor Publice. Sătul de politica de Dâmboviţa, Groza revine la Deva. Aici cumpăra moşii, acţiuni, fabrici, bănci, hoteluri, cinematografe, izvoare de ape minerale, magazine etc. începând să fie numit „Prinţul Devei”. De altfel, la un moment dat, Petru Groza făcea parte din 45 de consilii de administraţie.

În 1945, Petru Groza ajunge preşedintele Consiliului de Miniştri, funcţie pe care o va deţine până în data de 30 noiembrie 1946. După alegerile soldate cu greva regală a lui Mihai I, Groza formează din nou Cabinetul şi ajunge premier până pe data de 29 decembrie 1947. A doua zi, regele Mihai este obligat să abdice, iar Groza participa la detronarea acestuia. De altfel, în aceeaşi zi, 30 decembrie, el formează un nou Cabinet, care va rezista până în 14 aprilie 1948. Ultimul guvern pe care l-a condus a funcţionat până în 2 iunie 1952.

Interesant e faptul că Petru Groza, n-a fost niciodată membru comunist. Şi atunci, cum de-a ajuns să conducă guvernul ţării într-o perioadă în care comunismul era în floare? Poate că evenimentul de mai jos, povestit chiar de Petru Groza, ne oferă unele explicaţii. Este vorba de prima întâlnire a lui Petro Groza, cu „tătucul Stalin”.

„M-am apropiat de el. Acesta stătea pe un soi de cotineaţă, ceva mai înaltă decât podeaua. M-am aruncat în genunchi, i-am sărutat picioarele şi i-am spus: În sfârşit mi-am atins idealul meu de mic copil. Ziua asta va fi cea mai frumoasă zi din viaţa mea. Stalin, vădit impresionat, m-a luat de braţ, m-a ridicat, m-a îmbrăţişat. Îi făcuse o impresie deosebită circul meu şi pe urmă l-am câştigat. Eram un teatralist fără pereche!”. E posibil ca tocmai acea întâmplare l-a făcut pe Stalin să insiste că Petru Groza să devină premier şi să rămână, în acei ani tulburi, o perioadă atât de lungă în fruntea guvernului.