Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

În timp ce canadienii au tergiversat 15 ani restituirea tezaurului polonez din al doilea război mondial, românii l-au restituit imediat Poloniei, fără negocieri


Tezaurul național polonez a fost evacuat din Polonia la începutul celui de-al doilea război mondial, în septembrie 1939, fiind transportat în secret în România. Din România, ajunge, după mai multe aventuri, în Canada, pentru a fi la adăpost sigur. O mică parte a tezaurului polonez a rămas totuși în România: a fost vorba de 3 tone de aur (51 de lăzi de lingouri).

Cu privire la restituirea tezaurului după război, un oficial polonez a povestit următoarele:

* Pentru recuperarea aurului nostru evacuat în Occident, și îndeosebi pentru restituirea comorilor artistice depozitate in Canada a fost nevoie, după încheierea păcii, de ani îndelungați de tratative și intervenții la cele mai înalte foruri internationale. Abia în 1959 s-au putut reîntoarce în Polonia manuscrisele lui Chopin și spada de încoronare din tezaurul palatului regal din Varșovia. Marea colecție de goblenuri evacuate din castelul Wawel, din Cracovia, nu a revenit în patrie decât în 1961.

* În schimb, aurul rămas la București ne-a fost restituit în 1947 când, în prezența delegaților băncii noastre s-a procedat la scoaterea sigiliilor și la deschiderea celor 51 de lăzi. Totul era intact. Dacă nu mă înșel, exact la 8 ani de la evacuarea celei de-a treia părți din tezaurul nostru național, în ziua de 17 septembrie 1947, colegii mei Mikolaiczyk și Polkowski au semnat la București o chitanță prin care se confirma primirea celor 51 de lăzi cu lingouri de aur, declarând că nu au de formulat nicio pretenție față de Banca Națională a României. Lăzile au fost aduse imediat la Varșovia la bordul a două avioane.