Un mare mister al celui de-al doilea război mondial: cine l-a otrăvit pe Boris al III-lea, ţarul Bulgariei?


Boris al III-lea al Bulgariei (numit şi Boris Unificatorul) a urcat pe tron în 1918 după abdicarea tatălui său, în urma înfrângerii Regatului Bulgariei în primul război mondial. El a fost văzut ca un mare unificator de către poporul său, după ce a recuperat teritoriile pierdute care fuseseră cedate la sfârşitul primului război.

Boris şi-a păstrat țara neutră în timpul celui de-al doilea război mondial; el a permis naziștilor să folosească căile ferate prin Bulgaria pentru a ajunge la Grecia ocupată, dar a refuzat să ofere trupe pentru invazia germană a Rusiei. De asemenea, el a refuzat deportarea populației evreiești a Regatului Bulgariei în lagărele naziste.

Pe 28 august 1943, la scurt timp după o întâlnire cu Adolf Hitler, țarul Boris a murit la Sofia. Părea să fi fost otrăvit de o substanță necunoscută. Aceasta constituie una dintre cele mai mari mistere ale celui de-al doilea război mondial.

Conform medicului german Dr. Eppinger, ţarul bulgar a murit din cauza aceleiaşi otrăvi care a dus la moartea în 1941 a premierului Greciei, Ioannis Metaxas. Otrava respectivă acţionează foarte lent (necesită săptămâni de zile pentru a avea efect).

Deci, cine l-au ucis pe ţar? Există 3 versiuni: naziștii, britanicii sau ruşii. Însă, Hitler n-avea niciun interes să-l omoare pe Boris, întrucât dictatorul german dorea să încheie un acord de pace cu Rusia, prin intermediul Bulgariei (ce avea relaţii foarte bune cu cei doi inamici). Aşa că n-ar fi exclus ca spionii britanici să-l fi otrăvit pentru Boris a menține războiul. Se spune că, atunci când Hitler a aflat de moartea țarului Bulgariei, a spart (de furie) o vază de un zid.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO