Un mare mister al celui de-al doilea război mondial: cine l-a otrăvit pe Boris al III-lea, ţarul Bulgariei?


Boris al III-lea al Bulgariei (numit şi Boris Unificatorul) a urcat pe tron în 1918 după abdicarea tatălui său, în urma înfrângerii Regatului Bulgariei în primul război mondial. El a fost văzut ca un mare unificator de către poporul său, după ce a recuperat teritoriile pierdute care fuseseră cedate la sfârşitul primului război.

Boris şi-a păstrat țara neutră în timpul celui de-al doilea război mondial; el a permis naziștilor să folosească căile ferate prin Bulgaria pentru a ajunge la Grecia ocupată, dar a refuzat să ofere trupe pentru invazia germană a Rusiei. De asemenea, el a refuzat deportarea populației evreiești a Regatului Bulgariei în lagărele naziste.

Pe 28 august 1943, la scurt timp după o întâlnire cu Adolf Hitler, țarul Boris a murit la Sofia. Părea să fi fost otrăvit de o substanță necunoscută. Aceasta constituie una dintre cele mai mari mistere ale celui de-al doilea război mondial.

Conform medicului german Dr. Eppinger, ţarul bulgar a murit din cauza aceleiaşi otrăvi care a dus la moartea în 1941 a premierului Greciei, Ioannis Metaxas. Otrava respectivă acţionează foarte lent (necesită săptămâni de zile pentru a avea efect).

Deci, cine l-au ucis pe ţar? Există 3 versiuni: naziștii, britanicii sau ruşii. Însă, Hitler n-avea niciun interes să-l omoare pe Boris, întrucât dictatorul german dorea să încheie un acord de pace cu Rusia, prin intermediul Bulgariei (ce avea relaţii foarte bune cu cei doi inamici). Aşa că n-ar fi exclus ca spionii britanici să-l fi otrăvit pentru Boris a menține războiul. Se spune că, atunci când Hitler a aflat de moartea țarului Bulgariei, a spart (de furie) o vază de un zid.


Lasă un comentariu