Secretul femeii romane îmbălsămate şi a lămpii care ardea de 1.500 de ani… Cunoşteau vechii egipteni sau romanii radioactivitatea?


Iată o povestire cu adevărat ciudată care povesteşte ceea ce s-a descoperit întâmplător la periferia Romei în 1485. Iată relatarea pe care a făcut-o umanistul florentin Bartolomeo Fonte, într-o scrisoare în limba latină adresată prietenului său Francesco Sasseti din Florenţa:

„(…) M-ai rugat să-ţi vorbesc despre corpul femeii descoperite recent aproape de Via Appia. Sper ca peniţa mea să fie în stare să descrie frumuseţea şi farmecul acestui corp. Dacă nu ar fi existat mărturia întregii Rome, faptul ar fi putut părea incredibil.

Nu departe de a şasea piatră de kilometru de Via Appia, câţiva muncitori, în căutarea unei cariere de marmură, au smuls un bloc mare. Atunci solul s-a prăbuşit deodată până la o boltă la o adâncime de 12 picioare. Au descoperit acolo un sarcofag de marmură. Deschizându-l, au descoperit în el un corp culcat pe spate, acoperit de o substanţă groasă şi parfumată, de două degete grosime.

După ce au îndepărtat grăsimea mirositoare de pe cap, a apărut o faţă cu tenul atât de curat, încât tânăra fată părea să fi fost înmormântată în aceeaşi zi. Părul lung, negru, ce mai acoperea încă craniul, era aranjat aşa cum i-ar fi plăcut unei tinere fete, strâns sub un fileu de mătase şi aur.

Urechi minuscule, o faţă mică, sprâncene negre, ochi de o formă curioasă a căror cornee se zărea încă sub pleoape. Chiar şi nările erau intacte şi suple, fiind gata să tremure la simplul contact cu un deget. Buzele erau roşii, întredeschise, dinţii mici şi albi, limba stacojie. Obrajii, braţele, ceafa şi gâtul păreau că mai palpită încă. Braţele coborau intacte din umeri şi ar fi putut fi mişcate dacă cineva ar fi vrut. Unghiile aderau încă la degetele ei lungi şi foarte frumoase.

În schimb, pieptul, burta şi sânii erau comprimaţi de spate, ca şi când corpul a fost ridicat sau descompus. Spatele, şoldurile şi fesele au păstrat însă o formă şi un profil minunat, astfel încât coapsele şi pulpele erau chiar şi mai atractive decât faţa.

Într-un cuvânt, trebuia să fie vorba de o tânără de viţă nobilă, cea mai frumoasă pe care Roma a cunoscut-o în timpul splendorii sale. Din păcate, maiestuosul monument clădit pe cavou a fost distrus cu secole în urmă şi nu ne-a rămas nici măcar o inscripţie. Sarcofagul nu poartă niciun semn, nu cunoaştem nici numele fetei, nici originea, nici vârsta.“

Presupunând că Fonte, în entuziasmul lui, a înfrumuseţat puţin descrierea, totuşi această descoperire stupefiantă suscită un mare număr de ipoteze. Majoritatea au identificat-o pe tânăra fată moartă cu Iulia, fiica lui Cicero, care s-a căsătorit împotriva voinţei tatălui ei cu Cornelius Dolobilla şi care a murit tânără în 47 î.Hr.

Dar există un lucru şi mai tulburător pe care cronicarul nostru l-a uitat, poate pentru că era fascinat de frumuseţea tinerei fete, însă îl menţionează celelalte cronici. În sarcofag, la picioarele fetei, era pusă o lampă care încă mai ardea în momentul deschiderii mormântului.

Se pun în primul rând trei întrebări:
* au cunoscut romanii arta îmbălsămării?
* de ce s-au gândit tocmai la Iulia?
* poate o lampă să ardă timp de 1.500 de ani?

Romanii nu işi îmbălsămau morţii, cel puţin după ceea ce se spune în istoria oficială. Şi se pare că ei nu au cunoscut secretele acestei arte. Totuşi, nu trebuie să uităm că romanii au avut contacte frecvente cu egiptenii, mai precis în perioada în care Iulius Cezar a intervenit în treburile Orientului si a fost reţinut acolo de farmecele Cleopatrei. Evident, ei au adus de pe tărâmul faraonilor numeroase cunoştinţe, printre care riturile magice şi religioase ale egiptenilor. Aşadar, nu e imposibil ca şi romanii să fi aflat secretele îmbălsămării.

Şi lampa? La această întrebare nimeni nu a putut să dea un răspuns satisfăcător în plan ştiinţific. Utilizau romanii radioactivitatea? Într-adevăr, nu lipsesc ipotezele, dar în toate incredibilul rivalizează cu absurdul. S-a pretins, de exemplu, că doar energia atomică ar fi putut păstra o lampă aprinsă pentru 15 secole. Ceea ce ar însemna că egiptenii ar fi cunoscut radioactivitatea…

Dar, oare ce s-a întâmplat cu trupul tinerei fete? Că de atunci nimeni nu mai ştie nimic de ea…


Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock