În 1989, la Moscova bătea vântul schimbării, iar oamenii participau la concerte rock cu formaţii din Occident. În România era întuneric, mizerie, frică, dictatură cruntă…


Moscova… 12-13 august 1989. În capitala fostei URSS, în „miezul comunismului”, are loc un concert de muzică rock extraordinar pentru acele vremuri, un fel de „Woodstock al sovieticilor”. În afară de formaţii ruseşti, participă şi formaţii din „Occidentul decadent” (aşa era numit de propaganda comunistă din acele vremuri…). Ştiţi cine concertau la Moscova atunci? Celebrele formaţii Scorpions (care la sfârşitul lui ’89 au creat un hit mondial – „Wind of change” – ce vorbeşte de căderea comunismului), Skid Row, Ozzy Osbourne sau Bon Jovi.

Cum a fost posibil aşa ceva? În fosta URSS, Gorbaciov dăduse deja drumul de câţiva ani la schimbări, prin „Pereistroka”, care însemna o oarecare liberalizare a vieţii. În timpul acesta, în România comunistă viaţa era plină de oprelişti, de penurie… plină de Securitatea lui Ceauşescu care oprea orice încercare minimă de liberalizare.

Un român stă la Moscova timp de 7 luni în anul 1989; impactul asupra lui a vieţii moscovite în curs de liberalizare/occidentalizare l-a marcat puternic. Iată ce ne povesteşte acea persoană:

„Moscova anului 1989… ce ciudăţenie să descopăr libertatea în URSS! (…) Discuţii aprinse în Dumă. Înfierarea stagnării din timpul lui Brejnev. Perestroika. Glasnost. La televizor, Gorbaciov aclamat pe străzi în RDG. Cu()ve plimbându-se prin faţa hotelurilor, îmbrăcate în blănuri luxoase şi goale pe dedesubt. Primele magazine particulare. Puhoi de oameni stând la coada în faţa Ambasadei Americii pentru un formular de emigrare – care costa 5 ruble, dar se vindea la negru cu 25. Spectacole de teatru teribil de curajoase. Toate astea erau de neînchipuit pentru mine, venit din România lui Ceauşescu (…) A fost un dezmăţ – mai ales un dezmăţ al libertăţii. După şapte săptămâni de Moscova, aterizarea într-un Bucureşti întunecos, mizerabil şi crispat a fost o traumă. Nu puteam pune de acord cele două lumi”.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock