Câinii agresivi pot simţi frica – de asta atacă oamenii? Ce trebuie să facem când un câine violent se îndreaptă spre noi?


Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Dacă aţi fost vreodată lângă un câine violent, probabil ştiţi că ar trebui să rămâneţi calm, deoarece câinii pot mirosi frica. Dar este adevărat acest lucru? Câinii chiar pot mirosi frica? Răspunsul este simplu: probabil că da. Dar nu pentru acest lucru un câine violent s-ar repezi la voi pentru a vă ataca.

Când vă este frică, corpul vostru produce o varietate de substanțe / lichide chimice: transpirație, adrenalină, cortizol cu hormoni de stres, uneori chiar urină. Câinii au dovedit o capacitate mare de a detecta tot felul de substanţe biologice. Aşadar, e posibil ca ei să poată simţi chiar şi frica.

Totuși, câinii sunt foarte buni psihologi. Ei ştiu când noi mințim și chiar ne pot „prinde” emoțiile. Diverse studii făcute arată că ei ne pot citi expresiile faciale, pentru a ști dacă suntem fericiți sau supărați.

Aşadar, nu teama noastră îi face pe câini să atace. Un studiu efectuat din 2007 a descoperit că aceşti câini probabil că atacă oamenii atunci când percep o amenințare pentru hrana, teritoriul sau bunurile lor. Când cercetătorii au examinat câinii care au mușcat, au descoperit că jumătate dintre ei aveau o afecțiune medicală dureroasă. Un câine bolnav şi care simte durere este probabil să fie mai anxios și, prin urmare, este mai probabil să muște.

Deci, ce ar trebui să faceţi dacă un câine ar putea să vă atace? Nu alergaţi! Şi asta pentru că ne-ar vedea drept o pradă. De asemenea, nu priviţi un câine agresiv în ochi. Câinii interpretează adesea contactul vizual ca un semn al agresiunii și asta îi poate determina să atace. Cel mai bine este să staţi nemișcaţi, cu mâinile puse în şold și să îndreptaţi privirea pe undeva aproape, dar nu direct către câine.