Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

O ştire-bombă pentru România: generalul Pacepa, cel care a trădat România comunistă, a murit de Covid-19! Dar, mai mulţi analişti cred că Pacepa ar fi mort mai demult, din 2017-2018…


Pe portalul american wnd.com, a apărut recent ştirea conform căreia Ioan Mihai Pacepa, fostul general al DIE (Departamentul de Informaţii Externe – Securitatea care se ocupa cu spionajul extern românesc pe timpul lui Ceauşescu), ar fi murit la spital de Covid-2019. Fostul general a murit în Statele Unite, acolo unde stătea de peste 40 de ani, întrucât în 1978, el l-a trădat pe Ceauşescu, fugind în Occident.

Unii spun că Pacepa ar fi fost „erou”, întrucât a dezvălui Occidentului adevărata faţă a lui Ceauşescu şi a comunismului în România; însă, el, de fapt a fost un trădător de ţară, prin natura funcţiei sale, facilitând ulterior uciderea unor oameni (spioni români) şi punând un pericol securitatea naţională a României, prin informaţiile secrete transferate altor ţări. De fapt, e posibil ca adevăratul motiv al fugii lui Pacepa să fi fost legat de implicarea sa în tot felul de afaceri personale dubioase (aşa există zvonul).

Pacepa a acuzat faptul că DIE ar fi fost o anexă KGB (serviciul secret al URSS). Ceaușescu, pretindea Pacepa, lua de la americani tehnologie din domeniul computerelor și sateliților – acea tehnologie pe care Washingtonul a pus-o la dispoziția Bucureștiului începând cu anul 1975, în cadrul cooperării militare româno-americane – cu scopul de a o oferi Moscovei. Acuzaţie penibilă, mai ales că în 1982, președintele american Ronald Reagan nota că, „dată fiind probabilitatea ridicată ca tehnologia vândută legal oricărui alt stat est-european decât România să fie transferată Uniunii Sovietice”, aşadar, la 4 ani de la fuga lui Pacepa, Administraţia de la Washington ştia că România n-ar fi transferat şi nu putea transfera tehnologie către URSS. De ce? Pentru că Ceauşescu susţinea independenţa României faţă de URSS, iar în cadrul structurilor de Securitate, exista un departament special care se ocupa de „infiltrările KGB-iste” din structurile statului din România.

De asemenea, Pacepa a mai deplâns faptul că România ar fi înșelat Israelul și toate statele arabe moderate implicate în procesul de pace din Orientul Mijlociu, Bucureștiul (susținând el), lucrând mână-n mână cu teroriștii arabi, teroriști subordonați în secret lui Yasser Arafat – despre care a afirmat totodată că ar fi agent KGB. Însă, după 1989, mai mulți foști ambasadori israelieni în România din anii 1980 au confirmat că Nicolae Ceaușescu a fost de bună credință în eforturile sale de mediere a situației din Orientul Mijlociu și că aceste eforturi au dat roade. Aşadar, Pacepa ar fi dezinformat.

Însă, unii analişti politici din România nu cred că Pacepa ar fi murit acum, ci mult mai devreme, undeva prin 2018, dar ştirea a apărut abia acum. În general, e o practică în lume ca moartea unor anumite personalităţi să nu fie anunţată la momentul producerii ei, ci mai târziu, în anumite contexte favorabile. Astfel, jurnalistul Alecu Racoviceanu spune că există o speculație conform căreia știrea despre moartea lui Pacepa ar servi unei cauze publicitare. Pe 23 februarie 2021 urmează să fie lansat un volum intitulat „Operațiunea dragonul. Incursiune în războiul secret dus de Kremlin împotriva Americii”,  o carte, scrisă de Ioan Mihai Pacepa și fostul șef al CIA, James Woolsey, despre operațiunile secrete sovietice împotriva SUA. Știrea despre moartea generalului român ar putea atrage atenția asupra volumului.

În 2017, Filip Teodorescu, fost șef al DIE, spunea că Pacepa este mort. Istoricul Liviu Țăranu, care a scris mai multe lucrări despre Securitate, a spus că, ţinând cont de faptul că generalul nu a mai apărut în public, el a lansat ipoteza că acesta ar fi murit încă din anii 2017 sau 2018.


Lasă un comentariu