A fost descoperită o bucată lipsă din celebrul Mecanism Antikythera, un „calculator analogic” vechi de 2.000 de ani


Mecanismul Antikythera a fost de ani de zile unul dintre cele mai mari mistere ale lumii. Dispozitivul ciudat și complex a fost găsit în 1902, într-o navă naufragiată de pe insula grecească Antikythera.

Timp de peste un secol, construcția și utilizarea intenționată a dispozitivului i-au uimit pe istorici și arheologi. Monedele și alte artefacte găsite în nava naufragiată au fost datate în primul secol, însă construcția mecanismului Antikythera părea mult mai avansată decât orice altă tehnologie cunoscută de atunci.

În ultimul deceniu, noile tehnologii de scanare 3D au permis cercetătorilor să privească în interiorul dispozitivului. Se crede că dispozitivul a fost unul dintre primele computere analogice din lume și a fost utilizat pentru a arăta evenimente astronomice cum ar fi ciclurile lunare și solare și eclipsele.

Nava naufragiată în care a fost găsit dispozitivul este în continuare subiectul examinării, fiind făcute noi descoperiri. Anul trecut (2016), fragmentele osoase aparținând ocupanților umani ai navei au fost localizate și încă se fac teste ADN pentru a determina strămoșii lor.

Dar, cercetătorii de la Departamentul Antichităților ai Greciei și de la Universitatea Lund din Suedia au făcut o altă descoperire în nava naufragiată care ar putea revoluționa istoria greacă. Echipa a găsit ceea ce este descris ca fiind o „bogăție de comori” care înconjoară nava, ca mai multe rămășițe umane, fragmente de statui din bronz și de marmură, un capac de sarcofag și un disc misterios de bronz care prezintă o imagine a unui taur. Arheologii prevăd deja că fragmentele de statui ar putea contribui la înțelegerea noastră limitată a acestei perioade a istoriei grecești, deoarece foarte puţine statui intacte au fost descoperite din acea perioadă.

Discul ciudat din bronz este în prezent un mister pentru cercetători. Măsoară aproximativ opt centimetri și are patru brațe cu găuri pentru șuruburi. O teorie este aceea că el ar putea fi piesa lipsă a mecanismului Antikythera. Există şi speculația că discul ar putea fi folosit la mai multe unelte, dar razele X au dezvăluit că acesta este un fel de capac sau un element decorativ.

Mike Edmunds de la Universitatea din Cardiff, specialist în Mecanismul Antikythera, a declarat pentru „The Guardian” că descoperirea discului de bronz dă speranță posibilității ca mai multe părți ale mecanismului să mai fie găsite: „Se pot găsi şi alte obiecte din bronz, care fac parte din Mecanismul Antikythera. De asemenea, acest disc ar putea face parte dintr-un nou mecanism”.

Acest lucru ne face să ne întrebăm: ce alte comori nedescoperite ale civilizațiilor trecute s-ar putea afla în adâncul pământul sau pe fundul oceanelor? Arheologii fac descoperiri frecvente care sugerează faptul că civilizațiile antice ar fi putut avea tehnologie mult mai avansată decât credem noi. Este istoria un ciclu, care se tot repetă la infinit? S-au întâmplat toate aceste lucruri înainte și se vor întâmpla din nou?

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO