Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Misterioasa carte mayaşă Chilam Balam ne vorbeşte despre 1.014 zei care au coborât pe Pământ în trecutul îndepărtat. Cine sunt ei?


Imagine: pxhere.com (Commons Creative – free) + prelucrare proprie

În cursul şi după cuceririle spaniole, în America Centrală, au fost scrise aşa-numitele Cărţi Chilam Balam. Chilam înseamnă „profet” sau „interpret al zeilor”, iar „balam” înseamnă „Jaguar”. Aceste cărţi se disting una de cealaltă prin adăugarea numelui locului în care sunt păstrate. Astfel, există o carte Chilam Balam de la Mani, una de la Balam, altele de la Chumayel, Ixil, Tekax şi aşa mai departe.

Cărţile, scrise cu caractere latine, dar în limba yucatec, au fost realizate între secolele al XVI-lea şi al XVII-lea. Conţinutul a fost compilat de mulţi preoţi şi scris de multe mâini diferite. Întreaga poveste este un amestec de mituri antice şi profeţii absconse – a căror interpretare este adeseori dificil de înţeles – compuse în urmă cu aproape 500 de ani. Pe de altă parte, sursele din care şi-au obţinut informaţiile preoţii sunt foarte vechi. Aceste surse originale lipsesc pentru simplul motiv că spaniolii au distrus manuscrisele mayaşe (cu excepţia a trei, dintre care două sunt aproape indescifrabile).

Preoţii şi bătrânii triburilor au adunat memoriile şi poveştile tradiţionale din vremurile zeilor. Crearea pământului este prezentată în Cartea Chilam Balam de la Chumayel după cum urmează:

Aceasta este istoria lumii, aşa cum a fost ea scrisă în vremurile străvechi, deoarece nu a trecut încă timpul pentru a face asemenea cărţi… astfel încât popoarele mayaşe pot acum să afle cum s-au născut în această ţară… S-a întâmplat în Katun 11 Ah au (data), când Ah Muzencab (zeul pogorât din ceruri) şi-a făcut apariţia. A fost vremea când a coborât focul, când funia a căzut, urmată de stânci şi de copaci…

Cartea Chilam Balam de la Mani menţionează chiar şi pogorârea acelor zei: „Aceasta este povestea pogorârii unui zeu, a celor 13 zei şi a o mie de zei, care i-au învăţat pe preoţii Chilam Balam, Xupan, Nauat…“