Câţi ani are, până la urmă, marea piramidă a lui Kheops? 5.000 de ani, 11.000 de ani sau 73.000 de ani?


Singura dintre cele şapte minuni ale lumii care a rezistat până în zilele noastre, piramida lui Kheops, a fost ridicată, conform majorităţii aprecierilor moderne, între anii 3000 – 2500 î. Chr., deci ar avea venerabila vârstă de 50 de secole. Chiar şi în aceste condiţii, acum 2000 de ani, piramidele puteau fi considerate deja antice. Cea mai mare dintre ele nu este, totuşi, şi cea mai în vârstă. În zonă au fost înregistrate aproximativ 40 de monumente asemănătoare, în timp ce în tot Egiptul şi în Sudan există nu mai puţin de 180. Piramida lui Djoser este cu un secol mai veche decât Marea Piramidă.

Dacă acordăm crezare tradiţiei copte, conform căreia Piramida lui Kheops a fost edificată cu 300 de ani înainte de Potop, se poate aprecia vechimea ei la circa 11.000 de ani. Textul scriitorului copt Masoudi (mort în 975 d. Chr.), al cărui manuscris, numit al lui Akbar – Ezzeman, aflat la Oxford, subliniază: „Suridiunul dintre regii Egiptului dinaintea potopului, a construit cele două mari piramide. El a ordonat, de asemenea, preoţilor să depună în acestea totalitatea înţelepciunii lor şi ansamblul cunoştinţelor lor în diferite arte şi ştiinţe, în acelaşi timp în care scrierile conţineau ştiinţele aritmetice şi geometrice, aşa încât acestea să poată rămâne ca mărturie, pentru beneficiul celor care, cu timpul, vor putea să le înţeleagă. în piramida orientală (a lui Kheops) au fost înscrise sferele cereşti şi figurile reprezentând stelele şi planetele. Regele a înscris, de asemenea, poziţiile stelelor şi ciclurile acestora şi, în acelaşi timp, istoria şi cronica timpurilor trecute, a timpurilor ce vor veni şi fiecare din evenimentele viitoare care urmau să se producă în Egipt”.

Mai recent, istoricul arab Abou-Zeyd-el-Balkhy a susţinut ipoteza unei vârste de 73.000 de ani. El şi-a bazat evaluarea pe traducerea în arabă a inscripţiilor săpate pe plăcile care, după cum se ştie, acopereau cândva edificiul, textele respective indicând faptul că lucrările au început pe când constelaţia Lirei se găsea sub semnul Cancerului.

Aşadar, ce vechime are până la urmă, Marea Piramidă?

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO