Timur Lenk sau Tamerlan, conducătorul mongolilor care construia turnuri uriaşe din capetele duşmanilor săi… Şi Dimitrie Cantemir se lăuda că se trage din Tamerlan!


TamerlanTamerlan sau Timur Lenk (1336-1405), celebru conducător al mongolilor, a fost stră-strănepotul lui Genghis Han. Timur e Lenk, adică „Timur cel Şchiop”, era invali, dar el a rămas în istorie ca un războinic nemilos şi sadic, la fel ca stră-străbunicul său. A fost un excelent strateg militar, ceea ce i-a îngăduit să cucerească Turkmenistanul, Iranul, Ucraina, Crimeea, Georgia, Armenia şi Mesopotamia. Timur a invadat India, distrugând totul în cale, din nord până la Delhi, pe care l-a nimicit în întregime, masacrându-i pe cei 100.000 de locuitori.

Aspectul lui frapa. Lăsând la o parte şchiopătatul, era înalt, cu capul disproporţionat de mare şi părul complet alb încă din copilărie. Pe ansamblu, avea un aer înfricoşător şi s-a bizuit pe frică mai mult decât pe orice altceva pentru a-şi asigura obedienţa supuşilor. Revoltele au fost totuşi frecvente, iar represaliile crude şi brutale. Oraşe întregi au fost distruse doar din răzbunare. Populaţii întregi au fost masacrate. Turnuri uriaşe au fost construite din ţestele duşmanilor săi, pentru ca Timur să le privească cu satisfacţie în două rânduri a poruncit ca mii de inamici să fie zidiţi, pentru a muri lent, sufocaţi. Altă dată, şi-a azvârlit inamicii în prăpastie.

În anul 1402, Timur Lenk a intrat în Turcia, unde a decapitat 5.000 de soldaţi otomani la sfârşitul unui asediu; sultanul Baiazid a fost capturat, închis într-o cuşcă de fier şi ucis.

Domnia lui Timur Lenk a însemnat reluarea de coşmar a unei epoci anterioare – exact aşa cum sperase că va fi. Coşmarul a luat sfârşit odată cu moartea sa. Timur Lenk pornise să atace China, când s-a îmbolnăvit într-un bivuac de lângă râul Sîrdaria. Acolo a murit, ca Ginghis Han înaintea sa, de cauze naturale. Ca şi strămoşul său, Timur Lenk a murit cu mâinile pătate de sângele a sute de mii de oameni.

Şi când te gândeşti că marele nostru om de cultură şi domnitor, Dimitrie Cantemir, susţinea în genealogia sa că se trage din celebrul Tamerlan… (vezi mai multe AICI: Marea enigmă a originii lui Dimitrie Cantemir… A avut el vreo legătură cu celebrul Tamerlan, fondatorul Imperiului Mongol?)

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO