Secretele celui de-al treilea imperiu german al lui Hitler, dezvăluite de un fost ministru român de externe


Grigore Gafencu a fost un om politic, diplomat și ziarist român; între 1938 şi 1940 a îndeplinit funcţia de ministru de externe al României, din această poziţie încercând să asigure neutralitatea României, prinsă între Germania și Uniunea Sovietică.

Am citit recent câteva fragmente din jurnalul domnului Gafencu, în care el vorbeşte despre starea Europei de la începutul anului 1939, cu câteva luni înainte de izbucnirea celui de-al doilea război mondial. Observaţiile sale sunt foarte interesante, mai ales pentru că acestea arată viziunea Germaniei lui Hitler în ceea ce priveşte „noua ordine europeană”. Citez din jurnal:

* Exista în agitaţia poporului german, savant întreţinută de stăpânii săi, ceva infinit mai întins decât proiectele de cucerire a Danzigului şi a ţinuturilor din răsărit. Reichul se simţea predestinat să creeze lumea din nou. (N.a. Orașul Liber Danzig a fost un oraș-stat semi-independent baltic a cărui existență politico-administrativă a început pe 10 ianuarie 1920, care îl desprindea politic de teritoriul Germaniei, alături de alte teritorii. Orașul și teritoriul imediat înconjurător au fost plasate sub protecția Ligii Națiunilor. Poloniei i se rezervau drepturi speciale economice în legătură cu Danzigul, sub rezerva respectării autonomiei populației germane majoritare. Orașul Liber și-a încetat existența după 1939, când a fost ocupat și anexat de Germania Nazistă. După înfrângerea Germaniei din 1945, Danzigul a devenit parte integrantă a Poloniei cu numele Gdansk).

* Succesul partidului naţional-socialist în interiorul Germaniei era un stimulent şi un exemplu de ceea ce Germania putea şi trebuia să realizeze şi în afara ei. Cum a descris-o un excelent observator al fenomenului german, „Reichul aprecia că misiunea ce-i revenea în Europa era echivalentul a ceea ce-şi asumase în Germania partidul naţional-socialist. Europa era chemată să conducă lumea, dar pentru asta şi ea trebuia condusă. Germania nu ieşise din dezordinea şi anarhia în care o aruncase democraţia decât prin triumful principiului autoritar. Acelaşi lucru trebuia să se întâmple şi cu Europa…”

* Datorită capacitaţilor sale politice superioare, nucleul german, în calitate de centru determinant, organizează în jurul lui, într-o comunitate politică, un grup de teritorii de altă rasă care pot din punct de vedere etnic să fie perfect autonome. În această comunitate se aliază într-o ierarhizare organică conducerea germană şi autonomia popoarelor străine.

* Acest plan se referea mai puţin la vestul european, pe care Reichul îl considera ca o zonă care rămânea în afara sferei sale de intervenţie activă, cât la ţările din răsărit, unde Germania înţelegea să acţioneze după bunul său plac. El nu afecta mai puţin ansamblul ordinii continentale, căci el atingea ideile de drept, de morală şi de politică pe baza cărora se ridicase civilizaţia creştină şi europeană.

* Dar, toate celelalte ţări refuzau regresul, care i-ar fi făcut să găsească în interiorul unui stat medieval.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO