Canalul Dunărea – Marea Neagră a fost construit la ordinul lui Stalin, pentru a-i controla şi a-i elimina pe „duşmanii poporului”


Canalul Dunăre – Marea Neagră este un canal navigabil în lungime de 95 de km, aflat în județul Constanța, care leagă porturile Cernavodă de pe Dunăre și porturile Constanța Midia Năvodari de la Marea Neagră, scurtând drumul spre portul Constanța cu aproximativ 400 km.

Canalul a fost inaugurat în 1984, pe timpul lui Ceauşescu, însă planuri de a construi acest canal existau încă din secolul al XIX-lea. Însă, canalul a început să fie construit în anul 1948, sub noul regimul comunist, dar nu în scopuri economice, ci mai mult politice. Marele demnitar comunist Ion Gheorghe Maurer spunea într-un interviu despre cum s-a luat decizia construcţiei acestui canal:

„Canalul Dunăre-Marea Neagră s-a construit pentru că aşa i-a cerut Stalin lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. Era şi aceasta o politică după model rusesc. Era o modă a construcţiei de canale în URSS, determinată nu atât de necesităţi economice, cât politice. Ca să elimini orice împotrivire, trebuia să sperii oamenii, iar pentru asta era bine să-i închizi pe cât mai mulţi. Dar unde să-i duci şi ce să faci cu ei, a fost întrebarea care s-a pus. Atunci sovieticii au construit canalul Belomor cu ţăranii ce se împotriveau colectivizării.

(…) Eu am stat de vorbă cu nişte specialişti francezi care mi-au spus că din punct de vedere al eficienţei, canalul e o greşeală. I-am spus şi lui Dej ce zic ei, dar Dej a spus că nu poate face altfel de cum i-a cerut Stalin. Şi era evident că lucrurile nu mergeau bine. A fost şi un proces, după care s-au abandonat lucrările şi nu s-a mai vorbit de canal. Până în timpul lui Ceauşescu (…)”

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock