Cât de morali erau marii lideri comunişti? Atât de “morali” că umblau cu zeci de femei

170

comunisti2Ne putem imagina cu greu că a existat undeva în lume un om puternic care să nu fi fost atras de femei, în ciuda oricăror norme şi principii de moralitate, începând cu papii de la Roma şi terminând cu directorii consiliilor de administraţie ale companiilor comerciale din întreaga lume. Secretarele de cabinet sunt, de regulă, şi amantele şefilor pe care îi slujesc.

Nici marii conducători comunişti nu au făcut excepţie de la această regulă. Fondatorul socialismului ştiinţific, Karl Marx (1818-1883), care a avut şase copii cu soţia sa Jeni, de origine nobiliară, a întreţinut raporturi amoroase şi cu servitoarea casei, căreia i-a făcut un copil. Tovarăşul său de luptă şi idei Frederich Engels, mare industriaş cu proprietăţi în Germania şi Anglia, nu a fost niciodată căsătorit, dar a avut reputaţia unui Casanova în ambele ţări puternic industrializate.

I. V.Stalin şi Leonid Brejnev au rămas în istoria nescrisă a fostei U.R.S.S. ca mari amatori de femei şi aventuri extraconjugale, în ciuda „moralei proletare”. Pe timpul vizitei sale în S.U.A., C.I.A. a încercat să-i strecoare sub aşternut, lui Leonid Brejnev, o splendidă agentă din batalioanele de femei cu care operează spionajul american. Tentativa a eşuat în ultimul moment, datorită agenţilor KGB, care îl păzeau acoperit pe liderul de la Moscova. Liderul român Gheorghe Gheorghiuî-Dej, divorţat de soţie, prin grija partidului şi mai ales a Securităţii, s-a bucurat de compania intimă a unor „tovarăşe de încredere” tinere şi frumoase.