Teoria controversată a unui psiholog american: există un spirit animalic în fiecare din noi! De asta, unii oameni morali ajung să comită infracţiuni îngrozitoare…


Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Ce le face pe unele femei bogate să comită furturi meschine şi, care în raport cu situaţia lor, sunt cu totul lipsite de sens, neputându-se explica decât prin cleptomanie? Ce forţă împinge pe unii oameni, de-o moralitate ireproşabilă, să comită, la un moment dat, în viaţa lor, infracţiuni de care nimeni şi nici chiar ei însişi nu s-ar fi crezut capabili? De ce, indivizi, blajini de obicei, au, atunci când sunt surmenaţi, izbucniri de animal întărâtat, ba chiar crize acute de furie, în cursul cărora pot maltrata şi ucide tocmai pe persoanele dragi?

Într-o teorie din anii ’30, profesorul de psihologie Gregory S. Razran, de la Universitatea din Columbia (SUA), ajunsese la concluzia că o mare parte din stupidităţile şi crimele oamenilor sunt dictate de un spirit de copil, sau de animal, ce pune adesea stăpânire pe o persoană perfect echilibrată până în momentul unei dezlănţuiri cu totul neaşteptate în viaţa sa.

El spunea că există, în minţile oamenilor adulţi, cel puţin trei zone diferite care se suprapun ca etajele unei case. Jos trăieşte animalul, care este ţinut în frâu de către conştientul care reprezintă partea cea mai evoluată a spiritului omenesc. Deasupra, se află o mentalitate de copil, cu mult înaiTeoria controversatntată faţă de animalul de jos, şi care poate ţine locul lucrând în lipsa ei, atâta vreme cât nu se iveşte o problemă serioasă, dar care rămâne totuşi cu mult inferioară.

Şi în sfârşit, ultimul etaj este ocupat de inteligenţa propriu-zisă. De obicei, ea este în stare să domine pe celelalte două, însă nu întotdeauna. Oboseala, drogurile, beţia, febra şi multe alte accidente de acest fel, pot anihila partea superioară a spiritului, lăsând frânele în mâinile copilului iresponsabil de jos. Se întâmplă însă uneori ca lucrurile să nu se oprească aici, copilul căzând şi el, în acest caz animalul devenind stăpân pe trup. Individul căzut în asemenea stare, e capabil de acţiuni pe care un copil sau un adult normal, nici să le viseze nu poate.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock