Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Suntem noi, oamenii, sclavi ai forţelor inconştiente?

  •  
  •  
  •  
  •  

blank
Imagine: pixabay.com (commons Creative – free)

Cu toții luăm sute de decizii în fiecare zi, dar cât de mult sunt acestea influențate de factori inconștienți? De ce ți-ai cumpărat mașina? De ce te-ai îndrăgostit de partenerul tău? Când începem să examinăm baza alegerilor noastre de viață, indiferent dacă acestea sunt importante sau destul de simple, s-ar putea să ne dăm seama că nu prea ştim. De fapt, ne-am putea chiar să ne întrebăm dacă ne cunoaștem cu adevărat propria minte și ce se întâmplă în ea în afara conștientizării noastre.

Din fericire, știința psihologică ne oferă perspective importante și poate surprinzătoare. Una dintre cele mai importante descoperiri vine de la psihologul Benjamin Libet în anii 1980. El a conceput un experiment care a fost destul de simplu, dar a creat multe dezbateri de atunci. Participanţilor la experiment li s-a cerut să stea relaxaţi în fața unui ceas. Pe cadranul ceasului era o mică lumină care se învârtea în jurul lui. Tot ce trebuiau să facă oamenii era să-și îndoaie degetul ori de câte ori au simțit nevoia și să-și amintească poziția luminii pe cadranul ceasului. În acest timp în care toate acestea se întâmplau, participanţilor li s-a înregistrat activitatea cerebrală prin intermediul unei electroencefalograme (EEG), care detectează nivelurile de activitate electrică din creier.

Ceea ce a arăta Libet a fost faptul că momentele contează cu adevărat și oferă un indiciu important dacă inconștientul joacă sau nu un rol semnificativ în ceea ce facem. El a arătat că activitatea electrică din creier s-a dezvoltat mult mai devreme decât oamenii intenționau în mod conștient să-și îndoaie degetul. Cu alte cuvinte, mecanismele inconștiente, prin pregătirea activității neuronale, ne pregătesc pentru orice acțiune pe care decidem să o întreprindem. Dar toate acestea se întâmplă înainte de a experimenta în mod conștient intenția de a face ceva. Concluzia e că inconștientul nostru pare să conducă toate acțiunile pe care le facem.

O altă modalitate de a afla dacă suntem în cele din urmă conduși de inconștientul nostru este să ne uităm la cazurile în care ne-am putea aștepta să aibă loc manipularea inconștientă. Cel mai comun exemplu este marketingul și publicitatea. Se ştie că întâlnim adesea termeni precum „publicitate subliminală”, ceea ce implică faptul că suntem îndrumați spre a face alegeri ale consumurilor, asupra cărora nu avem niciun control în mod conștient.

Dar, există şi o prejudecată inconștientă. Un studiu extrem de instructiv a arătat că, prin utilizarea unei tehnici adoptate acum pe scară largă numită „testul de asociere implicită (IAT)”, oamenii găzduiesc atitudini inconștiente, părtinitoare față de alte persoane (cum ar fi discriminarea rasială sau de gen). S-a sugerat că aceste atitudini pot motiva decizii părtinitoare în practicile de angajare și în deciziile legale, medicale și alte decizii importante care afectează viețile tuturor.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): The Conversation


  •  
  •  
  •  
  •  
Orgoni Crystal

 

Lasă un comentariu