Este umanitatea pregătită pentru un contact cu speciile extraterestre? Oamenii de ştiinţă cred că nu suntem deloc pregătiţi…


contact oameni extraterestriUn nou studiu sugerează faptul că rasa umană nu este pregătită pentru comunicarea cu extratereștrii, scrie site-ul Red Orbit.com. Precum se ştie, de câteva decenii, există programul SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence; în română Căutarea Vieții Extraterestre Inteligente) de căutare a unor semnale „inteligente” în Cosmos, provenite de la civilizaţii extraterestre. Cercetătorii de la SETI au anuntat recent planurile de a incepe un program de comunicare activă, care ar implica trimiterea de mesaje în spațiu de pe Pământ, în speranța de a face un contact cu alte specii extraterestre. Unii oameni de ştiinţă au avertizat asupra pericolului unui asemenea demers; de exemplu, Stephen Hawking a avertizat că este o idee proastă pentru omenire, pentru că nu avem idee despre avansurile tehnologice ale celor care ne-ar răspunde şi nici de intenţiile lor. Oare e bine să le trimitem extratereştrilor locaţia noastră în Cosmos?

Dar, de fapt, marea provocare este următoarea: sunt locuitorii Pământului într-o poziție pentru a începe comunicarea cu o civilizație extraterestră? Pentru a răspunde la această întrebare, profesorul de neurofiziologie Gabriel De la Torre (de la Universitatea din Cadiz) a realizat recent un experiment pentru a determina dacă omenirea posedă cunoştinţe suficiente pentru astfel de comunicări. Astfel, el le-a cerut studenţilor săi (116 persoane) să răspundă la o serie de întrebări, menite să evalueze gradul de conștientizare și de înțelegere a Universului nostru, a religiei, precum și a altor subiecte fundamentale.

Dar rezultatele, publicate în „Acta Astronautica” sunt destul de descurajatoare. Concluzia sondajului indică faptul că rasa umană încă nu este pregătită pentru a intrat în contact activ cu o civilizaţie extraterestră, din cauza lipsei noastre de ansamblu a cunoștințelor generale: „Acest studiu-pilot demonstrează că toate cunoștințele publicului larg cu privire la Cosmos și la locul nostru în Univers, sunt foarte slabe. Prin urmare, o conștientizare cosmică trebuie să fie promovată în continuare, folosind cel mai bun instrument disponibil pentru noi: educația” a spus De la Torre.

P.S. Cei mai mulți dintre oameni tind să creadă că extratereştrii ar trebui să fie plăcuţi ochiului, pentru ca noi să avem încredere în ei, chiar dacă, cei mai urâţi extratereştri (din punctul nostru de vedere) ar putea fi specia cea mai binevoitoare din toate rasele extraterestre. Science-fiction-ul ne-a înrădăcinat profund în gândirea noastră faptul că o specie extraterestră inteligentă ar arăta ca un Homo Sapiens, cu două picioare, două mâini şi un chip. Ne-ar place ca extratereştrii să arate ca noi, dar şansele sunt mult prea mici; dacă există extratereştri, atunci şi ei vor arăta total diferit faţă de noi, din cauza condiţiilor de mediu în care ei ar trăi. Să nu uităm că noi nu putem comunica cu gândacii, cu furnicile, cu şobolanii, cu şerpii etc…. cum să avem pretenţia atunci că ne-am putea înţelege cu extratereştrii?? De aceea, noi, oamenii, suntem total nepregătiţi pentru o întâlnire cu extratereştrii, din toate punctele de vedere, inclusiv militar sau cultural.


Lasă un comentariu