De unde ştim noi acum că suntem treji, în realitate, şi nu doar visăm? Este viaţa noastră doar un vis?


Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Pe măsură ce citiţi acest articol chiar acum, puteţi dovedi că nu visaţi? Cei mai mulți dintre noi vor spune că simțurile noastre ne arată că suntem treji, dar putem avea încredere în simțurile noastre? Simțurile noastre ne pot păcăli?

Rene Descartes, unul dintre cei mai mari filozofi din toate timpurile, a spus că informațiile pe care le primim prin simțurile noastre nu înseamnă neapărat că sunt şi exacte. Conform argumentului de vis al lui Descartes, nu există semne clare care să distingă experiența de vis de cea de trezire. Născut în Franța, Descartes (1596-1650) a fost un filosof, matematician și om de știință extrem de influent. A fost supranumit părintele filosofiei occidentale moderne și nu există niciun dubiu că el a fost un mare gânditor științific.

Multe dintre ideile sale sunt provocatoare și ne fac să punem la îndoială existența și natura realității noastre. Ipoteza de vis a lui Descartes este susținută de unii oameni de știință, dar este pusă la îndoială și de alții. „Orice am acceptat până acum ca fiind cel mai adevărat mi-a venit prin simțuri. Dar, ocazional, am descoperit că ele m-au înșelat și nu este înțelept să am încredere completă în cei care ne-au înșelat chiar o singură dată”, a spus Descartes.

Descartes mai spune următoarele la un moment dat: „Îmi dau seama că nu există niciodată semne sigure prin intermediul cărora ‘a fi treaz’ poate fi distins de ‘a adormi’. Rezultatul este că încep să mă simt confuz și acest sentiment nu face decât să consolideze ideea că pot fi adormit.”

Descartes spune că visele nu pot fi distinse de starea de veghe, deoarece avem deseori mai multe tipuri de experiențe atunci când visăm. Oamenii care visează nu își dau seama că visează, decât dacă experimentează un vis lucid, o stare hibridă între a dormi și a fi treaz. Se numește vis lucid și poate fi o experiență oarecum incomodă, pentru că acești oameni sunt conștienți că visează.

Problema viselor a ocupat mințile multor filozofi, cum ar fi, de exemplu, Platon și Aristotel care s-au întrebat dacă cineva visează în mod constant, în loc să fie treaz în faţa realităţii. Este poate viața un vis?

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO