În 1948, Helmut Schmidt, un fizician din Germania, a început să studieze efectul pe care l-ar putea produce un observator asupra materiei la scară infinitezimală, cuantică. Schmidt considera că nu exista nicio cauză care să explice ce se întâmplă la nivel cuantic. Totul este aleatoriu până când apare un observator. Atunci când priveşti ceva, afectezi evoluţia acelui lucru. Actul de măsurare sau de observare a ceva „îngheaţă” acel lucru. Oamenii de ştiinţă numesc acest fenomen colapsul funcţiei de undă, dat fiind că undele constituie starea naturală a materiei la nivel sub-atomic. După cum afirma Louis de Broglie, „entităţile subatomice se pot comporta ca particule sau ca unde”.
Oare este adevărat că nimic nu există independent de percepţia noastră? – s-a întrebat Schmidt. Oare conştiinţa vie este înzestrată cu anumite proprietăţi specifice unui câmp cuantic, care îi permit să-şi exercite influenţa asupra lumii exterioare?
În final, Schmidt a construit ceea ce a numit un „generator de numere aleatorii – Random Number Generator” (RNG) pentru a testa această ipoteză. După ce a efectuat teste, între 1965 şi 1970, la centrul de cercetare al companiei de aeronave Boeing, Schmidt şi-a pierdut slujba şi s-a mutat la Fundaţia de Cercetare asupra Naturii Umane, organizaţia parapsihologului J.B. Rhine, unde a continuat cercetările cu ajutorul RNG, împreună cu Rhine.
Experimentele lor cu RNG i-au atras atenţia lui Robert Jahn, un profesor de inginerie la Universitatea Princeton. El a continuat experimentele RNG ale lui Schmidt, fondând un program mai mic de cercetare, finanţat din fonduri private, intitulat Centrul de Cercetare Princeton asupra Anomaliilor din Inginerie. Jahn a cooptat-o pe Brenda Dunne, un psiholog specializat în dezvoltare de la Universitatea din Chicago, pentru a efectua experimente de clarviziune, care să-l ajute să perfecţioneze tehnologia RNG.
Jahn a inventat generatorul de evenimente aleatorii – Random Event Generator (REG), o „cutie neagră” care utiliza zgomotul electronic (în locul descompunerii atomice, folosite de RNG), pentru a testa dacă gândirea umană poate afecta, în mod independent, citirea de numere. Asemănător unui dispozitiv electronic care dă cu banul, acesta genera doar cifrele 1 şi 0. Ei au recrutat oameni de pe stradă pe care i-au rugat să facă aparatul să dea mai des „cap” decât „pajură” şi, de obicei, testele au reuşit. Experimente riguroase i-au condus la concluzia că subconştientul uman interacţionează cu niveluri subatomice nevăzute ale lumii materiale, precum şi cu maşinile, influenţându-le.
Doctorul Roger Nelson, un cercetător emerit de la Universitatea Princeton, a fost intrigat de aceste rezultate şi a continuat munca profesorului Jahn, efectuând experimente de grup cu RNG. El a descoperit că meditatorii puteau produce rezultate dramatice şi atunci a conectat 40 REG-uri, răspândite în întreaga lume, la computerul din laboratorul său din Princeton. Maşinăriile au funcţionat constant, într-un ritm normal, până când, brusc, pe 6 septembrie 1996, graficele REG-urilor au ţâşnit în sus, indicând o modificare radicală a seriilor de numere pe măsură ce maşinile începeau să înregistreze devieri extreme de la normă. Era ziua în care un miliard de oameni urmăreau înmormântarea Dianei, Prinţesa de Wales.
În 2001, existau 65 de REG-uri, aflate în 41 de ţări. Înaintea şi în timpul vreunui eveniment major, la care participau mulţi oameni, cum au fost petrecerile de Anul Nou din întreaga lume, acestea începeau să reacţioneze. Cele mai intense reacţii au fost înregistrate pe 11 septembrie 2001 – dar acestea au început cu patru ore înaintea atacului asupra Turnurilor Gemene din New York. Aparatele au reacţionat asemănător în săptămânile dinaintea tsunami-ului din decembrie 2004, care a ucis aproximativ 250.000 de persoane.
Aceste experimente şi multe altele par să fi arătat că există un soi de legătură intuitivă între oameni şi evenimentele mondiale. Atunci când ceva afectează o mulţime de oameni, seriile de numere aleatorii generate de maşini par să varieze după anumite configuraţii, dovedind că oamenii încep să reacţioneze la evenimente înainte ca acestea să se întâmple – sau că, într-un fel, le fac să se întâmple. Aceste experimente sugerează că există o „minte globală”.
Conform Centrul de Cercetare Princeton asupra Anomaliilor din Inginerie, s-a descoperit, de asemenea, că atitudinile oamenilor influenţează rezultatele experimentelor. Aşadar, nu numai acţiunile noastre influenţează ceea ce ne înconjoară – şi gândurile noastre o fac. Simplul act al concentrării asupra a ceva pare să creeze o ordine. „Gândim, aşadar influenţăm”.