Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Conştiinţa poate exista în afara materiei – cred din ce în ce mai mult fizicieni de geniu


Imagine: flickr.com (Commons Creative – free) + prelucrare proprie

„Îmi imaginez că ar mult mai ușor să înțelegem Big Bang-ul decât să ne imaginăm cum putem înțelege conștiința”, spune Edward Witten, fizician teoretic la Institutul pentru Studii Avansate din Princeton, New Jersey, care a fost comparat cu Isaac Newton și Einstein.

Oamenii sunt doar una dintre miliardele de specii care au evoluat de-a lungul a miliarde de ani pe o planetă stâncoasă, printre miliarde de planete care înconjoară sute de miliarde de stele într-o galaxie, care este doar una dintre sutele de miliarde de galaxii care se găsesc în Univers. Este posibil ca acest Univers să fie rezultatul unei creaturi conștiente?

Este posibil ca această conștiință să existe de la sine, chiar și în absența materiei, la fel ca undele gravitaționale, care pot exista în absența protonilor și electronilor, sugerează fizicianul teoretic ruso-american al Universității Stanford, Andrei Linde. „Universul și observatorul (conştiinţa) există ca pereche. Nu-mi imaginez o teorie consistentă a Universului care ignoră conștiința”, a concluzionat Linde.

Fără conștiință, Universul ar dispărea ca un fum, cred fizicienii Deepak Chopra şi Menas Kafatos. „Ar fi ca un vis, fără să lase nimic în urmă și nimeni să nu știe că a existat vreodată. Chiar și a spune că Universul este conștient nu merge destul de departe. Universul este însăși conștiința”.