
Singurul motiv pentru care oamenii știu despre existența conștiinței – fenomenul de a avea sentimente și experiențe subiective – este dat de faptul că noi înşine avem sentimente și experiențe. Dar, în ciuda secolelor de studiu, cercetătorii nu au făcut încă niciun progres major în înțelegerea conștiinței.
Cu toate acestea, o carte publicată recent de filozoful Philip Goff, face o analiză profundă într-o teorie veche de milenii, care ar putea ajuta la explicarea conștiinței – prin atribuirea acesteia tuturor formelor de materie, până la electroni și quarkuri. Teoria se numește panpsihism, concepție potrivit căreia toate elementele naturii ar fi însuflețite și înzestrate cu psihic.
Astfel, Philip Goff consideră că elementele constitutive fundamentale ale realității, ca electronii și quarkurile, pot să aibă forme de experiență incredibil de simple. Potrivit lui Goff, panpsihismul definește conștiința nu ca o abilitate de a reflecta asupra propriei existențe, ci mai simplu ca abilitatea de a experimenta lumea într-un fel – de a simți durere sau plăcere, de a vedea priveliști sau a auzi sunete.
Deși este evident că cel puțin unele animale sunt conștiente prin această definiție, consensul general pare să fie că, pe măsură ce formele de viață devin din ce în ce mai simple, acestea devin din ce în ce mai puțin conștiente până când, la un moment dat, nu mai sunt deloc conştiente.
Dacă Philip Goff crede că această conştiinţă se regăseşte în toate formele materiei, totuși, întrebarea care se pune e următoarea: este conştiinţa produsul materiei sau materia rezultă din conştinţă? Conform unui articol de pe almeea.ro, Constiinta exista independent de creier si supravietuieste dupa moartea creierului – considera un neuropsihiatru foarte apreciat, doctorul Peter Fenwick, un neuropsihiatru foarte apreciat, care studiază creierul uman, conştiinţa şi fenomenul experienţelor din apropierea morţii de 50 de ani, consideră că această conştiinţă există, de fapt, independent şi în afara creierului, ca proprietate inerentă a Universului însuşi, ca materia întunecată, energia întunecată sau gravitaţia.