Ceauşescu chiar avea sute de milioane de dolari în conturi bancare din străinătate sau totul e doar o minciună?


În timpul Revoluţiei din 89, dar şi în anii următori, se tot spunea la televizor că Nicolae Ceauşescu şi familia lui ar fi deţinut averi uriaşe, de sute de milioane de dolari, având conturi şi în bănci din străinătate. Totuşi, nimic nu s-a putut găsi, iar dacă erau conturi în străinătate, ele aparţineau vechii Securităţi. De fapt, Ceauşescu nu avea nici case şi nici maşini personale, pe numele său sau a copiilor săi.

Ca să fim corecţi, Ceauşescu avea nişte bani strânşi, la CEC, din salariul de preşedinte al României. În ultimii ani, Ceaușescu avea 12.000 de lei salariul și 3.000 de lei de indemnizație de conducere. În total, 15.000 de lei. Asta era net ce primea el în plic, aproape 800 de dolari; era cel mai mic salariu din lume de președinte. E adevărat că Ceauşescu nu cheltuia nimic din salariu, el având la dispoziţie orice bunuri îşi dorea, din protocolul de stat.

Conform datelor comunicate, în decembrie 1989, Nicolae Ceauşescu a depus pe numele copiilor săi următoarele sume la CEC:
– Nicu Ceauşescu, două carnete CEC, în valoare de 1.223.873 lei;
– Valentin Ceauşescu, două carnete CEC – 1.223.873 lei;
– Zoe Ceauşescu, două carnete CEC, 1.450.020 lei.

De ce a depus Nicolae Ceauşescu aceste sume la CEC? Se gândea el că se va întâmpla ceva neprevăzut în viaţa lor, care ar fi putut schimba situaţia familiei lor din privilegiaţi în oameni care n‑ar mai fi avut nimic, inclusiv copiii lor? Se pare că teama asta a
existat…


Lasă un comentariu