În „Istoriile lui Herodot”, acea mină de informații despre trecutul popoarelor din Antichitate, este menționat un popor straniu format din oameni puri, cuvioși și sacri, care trimit unor temple din Grecia, prin mesageri cucernici sau fecioare neprihănite, daruri sfinte (Herodot, IV, 13, 32—36). Pe acest popor Herodot il numește neamul hiperboreenilor și li se dă acest nume fiindcă locuiesc dincolo de locurile unde bate vântul Boreas. Iar vântul Boreas suflă asupra Greciei venind din nord dincolo de munții Rhipei. Dealtfel acest vânt Boreas este menționat ca suflând din nord și în „Iliada”, dar nordul din textul Iliadei nu este nordul nostru din România, ci este nord în raport cu Atena sau cu orașele grecești din Ipnia.
Munții Rhipei care sunt în nordul Greciei și dincolo de vântul Boreas nu pot fi decât Carpații noștri.
Herodot afirmă că amănunte despre hiperboreeni se află în texte ale lui Hesiod și în poeții epigoni ai lui Homer, dar pasajele cu aceste mențiuni ale acestui popor enigmatic nu au ajuns până la noi. De asemenea, Hecateu din Milet ar fi scris despre hiperboreeni în sec. al VI î.Hr., dar nici acest text nu ne-a parvenit. Totuși Diodor din Sicilia rezumă cele relatate de Hecateu, afirmând că hiperboreenii se numesc astfel fiindcă locuiesc dincolo de vântul Boreas. Ei se închină lui Apolo, care vine să locuiască în ținutul lor odată la fiecare 19 ani, începând din echinocțiul de primăvară (21 martie) pină la apariția Pleiadelor.
Aici s-a r fi născut Leto, mama lui Apolo, și aici există un mare templu și un oraș consacrat acestui zeu, iar locuitorii acestui ținut îl preamăresc pe Apolo, zi de zi. Dar Hecateu afirmă că hiperboreenii ar locui pe o insulă care nu este mai mică decât Sicilia și este situată la miazănoapte. Este vorba, evident, de Irlanda, mai ales că Hecateu spune că insula aceasta se află dincolo de țara celților. Desigur, în textul lui Hecateu – pe care nu-l posedăm însă – se aflau amalgamate mai multe legende cu privire la populații nordice pioase care adorau pe zeul soarelui identificat de greci cu Apolo, știut fiind cât este de îndrăgit soarele de popoarele ce locuiesc în zonele friguroase de nord.
Dar Herodot scrie despre un popor ce ar locui în nordul Greciei, nu într-o insulă, și descrie drumul lor pe uscat din țara sciților până în Grecia.
Despre hiperboreeni scrie nu numai Hecateu din Milet, dar și Pindar. Mult mai târziu, au scris despre hiperboreeni Appolonios din Rhodos, și tot despre hiperboreeni scrie și Pausanias. După aceea, hiperboreenii se află în scrierile lui Hellenikos și la Strabon, apoi la scriitorul creștin Clement din Alexandria, care a folosit informații din celebra Bibliotecă de la Alexandria.
Herodot relatează călătoria făcută de un poet epic grec inspirat de zeul Apolo cu numele de Aristeas, în țara hiperboreenilor, după care a trăit un timp foarte îndelungat de mai multe secole, apărând concetățenilor săi la mari intervale. Cu privire la hiperboreeni, Herodot îi deosebește pe deplin de sciți, socotindu-i că sunt cu totul alt popor, neavând nimic în comun cu primii, dar sunt diferiți și de alte popoare nordice.
Mai spre nord în munți ar locui oameni cu picioare de capră și dincolo de munți oameni care dorm șase luni (probabil iarna se închid în colibe bine izolate de frig). În fine, dincolo de aceste ținuturi ar locui alt popor fabulos, arimasnii, care n-ar avea decât un singur ochi, deci ar fi similari ciclopilor. Un alt hiperborean duce o existență tot atât de fantastică, după spusele lui Herodot, și acesta este Abaris care, purtat de o săgeată, face ocolul pământului.
Cei vechi au încercat să localizeze țara hiperboreenilor în numeroase regiuni din lume: insula Thule (care este probabil Islanda actuală), într-o insulă în Oceanul Indian aproape de coastele Indiei, în Irlanda, într-o insulă din Oceanul Atlantic, în insula Panchaia de pe lângă coastele Arabiei, dincolo de munții Himalaya etc. Dar Herodot scrie că legendele afirmau că hiperboreenii locuiau într-o regiune din nordul Greciei și descrie drumul pe care îl făceau darurile trimise de ei prin ţările sciților și prin Grecia. Astfel că trebuie să considerăm drept hiperboreeni pe cei ce se afirma că locuiau în nordul Greciei, dincolo de vântul Boreas.