Unde se afla Hiperboreea, un tărâm magic, de care vorbeşte istoricul grec Herodot? În Nordul Greciei, după munţi… aşadar e posibil să fie actualul teritoriu al României?


În „Istoriile lui Herodot”, acea mină de informații despre trecutul popoarelor din Antichitate, este menționat un popor straniu format din oameni puri, cuvioși și sacri, care trimit unor temple din Grecia, prin mesageri cucernici sau fecioare neprihănite, daruri sfinte (Herodot, IV, 13, 32—36). Pe acest popor Herodot il numește neamul hiperboreenilor și li se dă acest nume fiindcă locuiesc dincolo de locurile unde bate vântul Boreas. Iar vântul Boreas suflă asupra Greciei venind din nord dincolo de munții Rhipei. Dealtfel acest vânt Boreas este menționat ca suflând din nord și în „Iliada”, dar nordul din textul Iliadei nu este nordul nostru din România, ci este nord în raport cu Atena sau cu orașele grecești din Ipnia.

Munții Rhipei care sunt în nordul Greciei și dincolo de vântul Boreas nu pot fi decât Carpații noștri.

Herodot afirmă că amănunte despre hiperboreeni se află în texte ale lui Hesiod și în poeții epigoni ai lui Homer, dar pasajele cu aceste mențiuni ale acestui popor enigmatic nu au ajuns până la noi. De asemenea, Hecateu din Milet ar fi scris despre hiperboreeni în sec. al VI î.Hr., dar nici acest text nu ne-a parvenit. Totuși Diodor din Sicilia rezumă cele relatate de Hecateu, afirmând că hiperboreenii se numesc astfel fiindcă locuiesc dincolo de vântul Boreas. Ei se închină lui Apolo, care vine să locuiască în ținutul lor odată la fiecare 19 ani, începând din echinocțiul de primăvară (21 martie) pină la apariția Pleiadelor.

Aici s-a r fi născut Leto, mama lui Apolo, și aici există un mare templu și un oraș consa­crat acestui zeu, iar locuitorii acestui ținut îl preamăresc pe Apolo, zi de zi. Dar Hecateu afirmă că hiperboreenii ar locui pe o insulă care nu este mai mică decât Sicilia și este situată la miazănoapte. Este vorba, evi­dent, de Irlanda, mai ales că Hecateu spune că insula aceasta se află dincolo de țara celților. Desigur, în textul lui Hecateu – pe care nu-l posedăm însă – se aflau amalgamate mai multe legende cu privire la populații nordice pioase care adorau pe zeul soarelui identificat de greci cu Apolo, știut fiind cât este de îndrăgit soarele de popoarele ce locuiesc în zonele friguroase de nord.

Dar Herodot scrie despre un popor ce ar locui în nordul Greciei, nu într-o insulă, și descrie drumul lor pe uscat din țara sciților până în Grecia.

Despre hiperboreeni scrie nu numai Hecateu din Milet, dar și Pindar. Mult mai târziu, au scris despre hiperboreeni Appolonios din Rhodos, și tot despre hiperboreeni scrie și Pausanias. După aceea, hiperboreenii se află în scrierile lui Hellenikos și la Strabon, apoi la scriitorul creștin Clement din Alexan­dria, care a folosit informații din celebra Bibliotecă de la Alexandria.

Herodot relatează călătoria făcută de un poet epic grec inspirat de zeul Apolo cu numele de Aristeas, în țara hiperboreenilor, după care a trăit un timp foarte îndelungat de mai multe secole, apărând concetățenilor săi la mari inter­vale. Cu privire la hiperboreeni, Herodot îi deosebește pe deplin de sciți, socotindu-i că sunt cu totul alt popor, neavând nimic în comun cu primii, dar sunt diferiți și de alte po­poare nordice.

Mai spre nord în munți ar locui oameni cu picioare de capră și dincolo de munți oameni care dorm șase luni (probabil iarna se închid în colibe bine izolate de frig). În fine, dincolo de aceste ținuturi ar locui alt popor fabulos, arimasnii, care n-ar avea decât un singur ochi, deci ar fi similari ciclo­pilor. Un alt hiperborean duce o existență tot atât de fantastică, după spusele lui Herodot, și acesta este Abaris care, purtat de o săgeată, face ocolul pământului.

Cei vechi au încercat să localizeze țara hiper­boreenilor în numeroase regiuni din lume: insula Thule (care este probabil Islanda actuală), într-o insulă în Oceanul Indian aproape de coastele Indiei, în Irlanda, într-o insulă din Oceanul Atlantic, în insula Panchaia de pe lângă coastele Arabiei, dincolo de munții Himalaya etc. Dar Herodot scrie că legendele afirmau că hiperboreenii locuiau într-o regiune din nordul Greciei și descrie drumul pe care îl făceau da­rurile trimise de ei prin ţările sciților și prin Grecia. Astfel că trebuie să considerăm drept hiper­boreeni pe cei ce se afirma că locuiau în nordul Greciei, dincolo de vântul Boreas.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO