Dacă privim îndelungat în ochii unei persoane, putem avea „stări modificate de conştiinţă” – spune un nou studiu. Intrăm în altă dimensiune?


Foto: pexels.com (Commons Creative – free)

Ce se întâmplă când priviţi intens în ochii cuiva? Se pare că dacă ne uităm în ochii unei persoane timp de 10 minute, acest lucru poate induce o stare de conștiință modificată, scrie site-ul sciencealert.com. Într-un studiu realizat în 2015, un grup de 20 de voluntari (15 femei și 5 bărbați) au fost instruiți să stea unul lângă celălalt într-o cameră slab luminată și să privească continuu în ochii celorlalţi.

În mod incredibil, această sarcină simplă a indus la apariţia, la cei mai mulţi dintre ei, a unor fenomene de tip „experiențe în afara corpului”, precum și halucinații bizare sau chiar apariţia de monștri. Majoritatea participanților au raportat că s-au detașat de mediul din jurul lor.

„Participanții la acest experiment au spus că au avut parte de o experiență uluitoare, ceva ce nu au mai simțit înainte”, a scris psihologul Christian Jarrett.

Giovanni Caputo, de la Universitatea din Urbino, cel care a condus experimentul, a încercat anterior același lucru, dar cu un grup de 50 de participanți care au fost rugați să se uite o anumită perioadă de timp către o oglindă. Şi în acest experiment au fost sesizate modificări percepționale și halucinații.

Se crede că efectul este dat de aşa-zisa „adaptare neuronală”, în care neuronii din creier se opresc sau încetinesc atunci când răspund la un stimul neschimbat. În cele mai multe cazuri, chiar și cea mai mică mișcare a ochilor este suficientă pentru a anula starea modificată.

P.S. Eu cred că nu degeaba se spune din popor că „ochii sunt oglinda sufletului”, adică poarta de intrare către o altă dimensiune. Privind mai mult timp în ochii cuiva, se poate intra în altă dimensiune – de aici şi stările modificate de conştiinţă.