Imperiul Roman chiar a existat? O nouă şi controversată teorie a conspiraţiei spune că „Nu”!


O nouă teorie a conspirației care circulă online susține că romanii nu au existat niciodată. Această teorie se înscrie în rândul celor şocante, cum este cea care spune că Pământul este plat sau că Internetul este „fals” (vedeţi articolul din septembrie 2021 – Teoria “Internetului mort” ne spune că actualul Internet ar fi unul fals, creat de o Inteligenţă Artificială, “Internetul real” murind în anul 2016).

Această afirmație destul de ciudată – cea a falsităţii existenţei Imperiului Roman – vine de la pasionatul de istorie TikTok @momllennial_, ale cărui teorii ale conspirației s-au dovedit a fi oarecum controversate, cel puțin pe rețelele sociale. În „negația existenţei Romei”, utilizatorul aduce ca argumente faptul că siturile arheologice romane sunt interpretate greșit și că Roma ar fi fost de fapt o păcăleală şi o invenţie a Inchiziției spaniole.

Majoritatea acestor afirmații au fost deja dezmințite de istorici, însă, așa cum este cazul celor care rămân neclintiți că Pământul este plat, expertiza și faptele concrete nu par să aibă prea multă greutate pentru cei care rămân convinși că ei au dreptate și că toţi ceilalţi greşesc. În orice caz, astfel de conspirații reprezintă o ciudatenie a erei Internetului – idei care, deși nu au nicio greutate, par să reziste și să se răspândească – adunând mai mulți adepți.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): dailydot.com

P.S. Eu nu aş ridiculiza atât de mult această teorie a conspiraţiei, aşa cum o face articolul de pe dailydot.com. De ce? Pentru că istoria oficială e plină de minciuni, în acest mod fiind manipulaţi de-a lungul vieţilor. Şi există şi oameni de ştiinţă / cercetători care cred că istoria veche e greşită, inclusiv cea privind Imperiul Roman. De exemplu, un istoric rus, pe nume Nicolai Morozov, susţinea că există o corelaţie între regii din Vechiul Testament şi împăraţii romani şi a sugerat faptul că întreaga cronologie dinaintea primului secol d.Hr. este total greşită.

Învăţatul francez din secolul al XVII-lea, Jean Hardouin, publica în anul 1685 o versiune a Istoriei naturale a lui Plinius cel Bătrân, în care el afirma că multe din textile greceşti şi romane au fost falsificate de călugării benedectini. Chiar şi marele Isaac Newton se îndoia de cronologia clasică, el bazându-şi studiile sale pe “Argonautica” a lui Apollonius din Rhodes, schimbându-se astfel datele privind războiul troian şi întemeierea Romei.

Foarte interesant e faptul că întreaga cronologie contemporană a lumii a fost în mare parte creată de Joseph Justus Scaliger în “Opus Novum de emendatione temporum” (1583) şi “Thesaurum temporum” (1606) şi prezintă o mare varietate de date istorice, create fără nicio justificare. Multe din istoriile ce privesc Roma antică, Egiptul şi Grecia au fost fabricate în timpul Renaşterii de către marii umanişti şi preoţi, iar cele mai multe din aceste istorii s-au bazat pe propriile documente. Şi tot în timpul Renaşterii, au fost realizate şi falsificate vechile statui romane şi greceşti, ce arată forme perfecte ale anatomiei umane.

 


Lasă un comentariu