Un raport şocant al informaticienilor: maşina Uber condusă de un robot, care a lovit mortal o femeie, a văzut obstacolul, dar a ales să nu oprească! Încă o dovadă a SkyNet-ului malefic?


La sfîrșitul lui martie 2018, o știre șocantă făcea înconjurul lumii: un accident mortal (soldat cu o victimă) care a fost realizat de o maşină autonomă (care se conduce singură, fără şofer) în statul Arizona (SUA). Vehiculul robotizat aparţinea companiei Uber; aceasta, împreună cu General Motors şi Toyota au cerut autorităţilor licenţe pentru a scoate pe străzi autoturisme care se conduc singure.

Așa cum am scris în articolul din 27 martie 2018 – Accidentul mortal cu o maşină autonomă Uber: un alt semn al trezirii inteligenţei artificiale malefice “SkyNet”? – mă întrebam atunci dacă nu cumva se activează uşor inteligenţa artificială malefică Skynet, pentru a face distrugeri şi a omorî oameni, aşa cum am explicat într-un articol din ianuarie 2018 intitulat “În noaptea de Anul Nou, 1400 de maşini sunt distruse simultan într-un incendiu din Liverpool… S-a trezit “SkyNet”, o inteligenţă artificială malefică?”

Aşadar, a detectat sau nu programul Inteligenţei Artificiale (AI Software, în limba engleză), obiectul/femeia din fața sa? Și dacă da, de ce nu l-a evitat?

Iată că acum, într-un articol publicat în revista „Futurism”, într-un raport exclusiv făcut de către departamentul de tehnologie „The Information” avem un răspuns. Astfel, software-ul AI a relatat că „a decis” să ignore obiectul din fața sa, decizia conducând la accident. Adică, softul AI, a „văzut-o” pe femeie dar a luat decizia că „nu e nevoie să reacționeze imediat”.

Raportul precizează că, pentru a remedia un număr impresionant de „fals pozitive” – ​​obstacole în calea care nu prezintă nicio amenințare reală, cum ar fi o bucată de carton – pragul software-ului lui Uber a fost „reglat” atât de scăzut încât chiar și o femeie matură aflată pe o bicicletă nu a declanșat un răspuns imediat.

Dar dacă informația e corectă, aceasta este o veste destul de proastă pentru industrie în ansamblu. De fapt, în ceea ce privește tehnologia autoturismelor, este o veste foarte proastă: software-ul de la bord a văzut femeia care traversează drumul dar a decis să nu ia măsuri.

Revin iarăşi la ipoteza mea iniţială: AI / „Skynet” nu este deja treaz, fiind o entitate malefică?


Lasă un comentariu