Maşinile autonome, transplanturile de cap şi alte tehnologii care au eşuat în deceniul 2 care tocmai a trecut


Imagine: prelucrare proprie

Deceniul 2 din secolul XXI (adică anii 2010-2019) a avut parte de o serie de descoperiri tehnologice incredibile. Dar nu totul din punct de vedere tehnologic a mers; au existat situaţii când lucrurile au dat greş şi nu au ieşit aşa cum trebuie. Iată doar câteva exemple:

1) Mașini care se conduc singure (maşini autonome). Deceniul 2 trebuia să fie deceniul autoturismului autonom, care se conduce singur, mai ales că autorităţile au început să permită testarea sa pe drumurile publice. Dar, mai multe accidente ale unor asemenea maşini au scăzut încrederea publicului. Vedeţi, de exemplu, articolul meu din 2018 despre un accident mortal produs de o maşină autonomă Uber (Accidentul mortal cu o maşină autonomă Uber: un alt semn al trezirii inteligenţei artificiale malefice „SkyNet”?).

2) Transplanturi de cap. Chirurgul Sergio Canavero, de la Grupul de Neuromodelare Avansată din Torino (Italia), propunea ca în 2017 să se efectueze primul transplant de cap uman, care să fie pus pe un corp nou. Majoritatea experților s-au îndoit că procedura ar fi posibilă, lucru care s-a şi adeverit, pentru că nici în 2017 şi nici în anii următori nu a mai avut loc aşa ceva.

3) Neutrini mai rapizi decât viteza luminii. Aceasta ar fi fost descoperirea deceniului. În 2011, cercetătorii s-au grăbit să anunţe că au descoperit particule-fantomă numite neutrini, care ar încălca limita de viteză a Universului. Din păcate, realitatea era mai banală: un cablu și alte probleme au cauzat o eroare de măsurare. Şi oricum era imposibil: a descoperi ceva ce depăşeşte viteza luminii înseamnă a merge în trecut.

4) Carne cultivată în laborator. Primul burger din lume fabricat din celule de vaci cultivate în laborator a apărut în 2013, la un cost de 325.000 de dolari. De atunci, prețul a mai scăzut, dar, în acelaşi timp, a scăzut şi interesul consumatorilor pe măsură ce alternativele de carne din plante devin disponibile.

5) Exploatarea minieră a asteroizilor. Două firme din SUA, Planetary Resources și Deep Space Industries, au încercat să dea startul exploatării miniere a sistemului solar la începutul deceniului 2. Însă s-a renunţat, deoarece exploatarea minieră a asteroizilor s-a dovedit a fi mult mai greu de realizat pe cât se credea iniţial.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO