Deşi pare incredibil, au existat şi femei vikinge războinice!


Insula Bjorko din Suedia găzduiește unul dintre cele mai mari cimitire vikinge descoperite vreodată, având peste 3.000 de morminte. Printre miile de morminte ale insulei, se remarcă unul. Ceea ce-l diferențiază faţă de celelalte este dat de faptul că în acest mormânt se găsesc o mulţime de arme, care ar fi putut aparține doar unui războinic puternic.

Cum v-aţi imagina un viking războinic? Un bărbat mare, puternic, cu barbă, neînfricat și capabil de cele mai grave atrocități. Numai că, în anii ’70, un tânăr arheolog a prezentat o ipoteză uimitoare: mormântul respectiv conţinea un schelet care nu era acela al unui bărbat, ci al unei femei. Şi asta după ce s-a constatat unele caracteristici feminine ale scheletului (ca, de exemplu, intrarea pelvisului care este mai mare şi mai circular la femei decât la bărbaţi).

O femeie-viking războinică? Da, de ce nu? O sabie ca cea găsită în acel mormânt putea fi folosită de o femeie, nefiind nevoie de un fizic extrem de puternic. Aceste descoperiri, prima dovadă arheologică a unei războinice vikinge, ar putea arunca o nouă lumină asupra istoriei acestei temute naţii. Dar, în ciuda dovezilor ştiinţifice, mulţi istorici au refuzat să ia în considerare existenţa unor femei vikinge războinice.

Timp de aproape trei secole, între secolele VIII și XI, vikingii s-au răspândit în toată Europa. Au creat rute comerciale către est, ajungând la Baghdad prin Marea Caspică și la Constantinopol prin Marea Neagră. În aceste teritorii, unde s-au stabilit mulți, au fost adesea numiți „roșcaţii”. Mai la sud, au colonizat Anglia, au condus raiduri în Franța și chiar au navigat pe Sena spre Paris de mai multe ori. Au străbătut Peninsula Iberică, atacând și jefuind în Marea Mediterană din Africa de Nord până în Italia.

Vikingii erau de asemenea cunoscuți ca fiind mari exploratori. După Scoția și Irlanda, au colonizat Islanda, apoi Groenlanda și, în cele din urmă, au ajuns în America cu 5 secole înainte de Cristofor Columb. Deși au jucat un rol cheie în istoria lumii, nu se cunoaște foarte mult despre cultura lor.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO