Cum făceau s*x dinozaurii!? Asta era singura necunoscută a cercetătorilor, restul e clar…


Dinozaurii au trăit în urmă cu 65-150 de milioane de ani (spun specialiştii, deşi unele dovezi paleontologice arată că au mai existat câteva exemplare ce au trăit împreună cu oamenii în urmă cu mii de ani). O întrebare îi frământă însă pe specialişti: oare cum se reproduceau aceste mamifere?

E greu de răspuns la aşa ceva, întrucât nu există înregistrări fosile ale vreunui organ de reproducere a dinozaurilor, darămite o versiune fosilizată a două creaturi prinse în actul reproducerii. Atât părțile reproductive masculine, cât și cele feminine sunt formate din țesuturi moi care pier în timp. Dar oamenii de știință au făcut câteva presupuneri uitându-se la rudele apropiate ale dinozaurilor.

Păsările și crocodilii se reproduc folosind un organ numit cloaca, o deschidere universală, utilizată pentru urinare, defecare și reproducere. Majoritatea păsărilor se reproduc printr-un act cunoscut sub numele de „sărutul cloacal”, în care spe*ma trece de la cloaca păsării masculine la cloaca femelei, acest lucru ducând la fertilizare. Aşadar, dinozaurii ar fi putut folosi o metodă similară, neavând nevoie deloc nevoie de organe genitale externe.

Dar, chiar și folosirea unui „sărut cloacal” pentru împerechere înseamnă că dinozaurii trebuiau să fie foarte apropiați pentru a-și uni părțile reproductive. Este probabil ca dinozaurii mai mici (cum ar fi Kulindadromeus) să adopte o poziție așa cum au tendința de a face crocodilii, unde femela se ghemuiește în jos, își mișcă coada într-o parte, iar masculul care urcă în sus, în timp ce își răsucește abdomenul, permite să-şi întâlnească cloaca lui cu cea a femelei.

Dinozaurii bipezi, în timpul împerechierii, trebuiau să se ocupe și de problema echilibrului, pentru a rămâne în poziție verticală. Există o teorie conform căreia brațele mai mici, ale celebrului T-Rex ar fi putut fi folosite pentru a se fixa pe spatele unui partener.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): bbcearth.com

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock