Noua Zeelandă plantează 1 miliard de copaci! Iar Pakistanul vrea să planteze 10 miliarde de arbori! Dar România ce face? Îşi taie pădurile…


Toţi ne plângem de poluare, de gazele cu efect de seră, de schimbări climatice, de încălzire climatică etc., dar nu facem nimic. Sau, pardon, facem, impunem taxe pe poluare, de parcă aceste taxe ar face să dispară instantaneu problemele ecologice.

Poate că toţi ar trebui să luăm exemplul guvernului Noii Zeelande, care cu un program de 500 de milioane de dolari, intenţionează să planteze numai puţin de un miliard de arbori pe teritoriul acestei ţări, până în 2028! Se ştie că arborii nu numai că atrag din atmosferă gazele cu efect de seră (CO2), producând oxigen, dar şi ajută împotriva furtunilor şi inundaţiilor, care distrug proprietăţi şi comunităţi.

Copacii au, de asemenea, multe alte utilizări. Fără ei, nu am avea o mulțime de case și afaceri. De asemenea, copacii oferă adăpost și habitat pentru viața sălbatică, care este foarte importantă pentru ecosistemul nostru. Ministerul Pădurilor din Noua Zeelandă spun că aceşti copaci noi plantaţi vor ajuta la reconstruirea mediilor deteriorate în care se afla fauna sălbatică. De asemenea, plantarea copacilor va necesita multă forţă de muncă, astfel că vor fi disponibile aproximativ 1.000 de locuri de muncă.

Noua Zeelandă doreşte să creeze un trend în întreaga lume, care, din fericire, este urmat şi de alte state. Pakistanul intenționează să planteze 10 miliarde de copaci, iar India și-a manifestat interesul pentru un asemenea proiect. Iar România ce face între timp? Îşi taie copacii…

Foto: flickr.com (Commons Creative – free)