V-aţi întrebat vreodată de ce sunt atât de mulţi porumbei în oraşe?


Îi vedem peste tot, în special în centrul oraşelor, dar ei vin uneori şi pe geamurile apartamentelor noastre. Sunt ei, porumbeii… Se apreciază că astăzi există peste 400 de milioane de porumbei în întreaga lume, dintre care majoritatea locuiesc în orașe. Însă puţini ştim că porumbeii pe care îi cunoaștem astăzi în oraşe provin dintr-o creatură sălbatică cunoscută sub numele de „Columba livia”, o pasăre ce preferă un habitat stâncos, la ţărmul apelor.

În urmă cu 10.000 de ani, oamenii care trăiau în vechea Mesopotamie (Iraq-ul de astăzi) și în Egipt au început să atragă aceste păsări în zonele locuite de oameni, hrănindu-le, pentru a se înmulţi acolo. „În acea perioadă, au fost aduşi porumbeii de stâncă în orașe, pentru a fi apoi consumaţi ca şi aliment”, a declarat Steve Portugal, un specialist în domeniu, care a studiat zborul și comportamentul acestor specii. Păsările tinere au devenit o sursă prețioasă de proteine ​​și grăsimi. Oamenii au început apoi să reproducă păsările pentru hrană, creând subspecii care au dus la apariţia porumbeilor de oraş din zilele de astăzi.

De-a lungul timpului, oamenii au început să realizeze că porumbeii erau mult mai folositori decât pentru carnea lor. Având în vedere că păsările au devenit mai populare în Orientul Mijlociu, Africa de Nord și Europa de Vest în secolele următoare, oamenii au început să profite de talentul lor de navigație. Documentele antice arată că marinarii din zona Mediteranei foloseau porumbeii pentru indica calea navelor spre pământ. În orașe, păsările au devenit din ce în ce mai valoroase ca şi mesageri care transportau informații importante pe distanțe mari.

Apoi, aprecierea omenirii pentru aceste păsări a crescut; deși porumbeii au fost inițial domesticiți ca o sursă de hrană, oamenii au început să-i reproducă ca pe un hobby. De ce preferă porumbeii oraşele? Pentru că strămoşii acestor păsări au fost locuitori ai stâncilor, iar clădirile înalte imită bine stâncile. În plus, pervazurile ferestrelor și unitățile de climatizare sunt asemănătoare cu crăpăturile/găurile de pe marginea unei stânci.

Apoi, în timp ce alte specii de păsări trebuie să se hrănească doar cu fructe de pădure, semințe și insecte, porumbeii pot mânca şi ceea ce oamenii aruncă în gunoi. Astfel că porumbeii au devenit omnivori, foarte puţini porumbei mergând la culcare flămânzi, indiferent de anotimp!

Sursa articolului (traducerea şi adaptarea proprie): livescience.com