Deşi istoricii îi contestă, giganții sunt frecvent menționați în mituri, legende și texte sacre. Este incredibil să vedem că această atitudine negativă persistă în rândul arheologilor / antropologilor. În Biblie, de exemplu, găsim mai multe referințe la aceşti giganţi. Iosua, care a devenit conducătorul triburilor israelite după moartea lui Moise, menționează de gibborimi în cronicile sale. „Gibborimii”, care sunt menționați în Geneza 6, nu erau la fel de înalți și puternici ca Nefilimii, dar erau totuși o rasă războinică periculoasă. Se spune că vechiul Ierihon era orașul uriașilor și îi găzduia pe puternicii Gibborimi.
Există, de asemenea, o serie de povești biblice care vorbesc despre Refaimi, un alt grup de uriași, descris ca „un popor puternic, cu o statură înaltă, care a trăit în Canaan”. O altă rasă misterioasă menționată în Biblie sunt oamenii Didanum.
Din Cartea Deuteronomului, a cincea carte a Vechiului Testament creștin, aflăm că gigantul rege Og al Basanului a condus peste 60 de orașe construite de uriașii Refaimi.
Basan este menționat frecvent în Biblie. Este cea mai nordică regiune a Transiordaniei, care se află în Siria de azi. Arheologii care au examinat ruinele găsite în această regiune pot spune cu certitudine că aceste orașe nu au fost construite de fiinţe asemănătoare oamenilor moderni.
În cartea sa, „The Ancient Bashan and the Cities of Og”, adică „Vechiul Basan şi oraşele lui Og”, Cyril Graham scrie că „străzile sunt perfecte, zidurile la fel de perfecte și ceea ce pare mai uimitor, ușile de piatră sunt încă agățate pe balamale…” Unele dintre aceste uşi sunt suficient de mari pentru a putea trece o cămilă trece prin ele, pietrele din care sunt construite având o grosime de 18 cm. Aceste vechi oraşe nu puteau fi decât opera unei rase umane înzestrate cu puteri care depășeau cu mult cele ale oamenilor obișnuiți.
Graham subliniază că locuinţele din orașele din Basan au fost „construite din pietre atât de uriașe și masive, încât nicio armată care putea fi adusă împotriva lor n-ar fi reuşit să-i bată vreodată”.
Un alt cercetător, J. L. Porter, care a vizitat și el ruinele oraşelor vechi din Basan, este de acord cu Graham și crede că aceste orașe au fost construite de puternicii Refaimi. În cartea sa, „Orașele uriașe din Basan și locurile sfinte ale Siriei”, Porter scrie: „Moise face o mențiune specială asupra orașelor puternice din Basan și vorbește despre zidurile și porțile lor înalte. El ne spune, de asemenea, că Basan a fost numită țara uriașilor, lăsându-ne să concluzionăm că orașele au fost construite de uriași”.
Dovezile arheologice care pot fi găsite în Basan vorbesc cu siguranță în favoarea uriașilor antici, care par să fi fost șterşi din paginile istoriei.