Studiu şocant care arată că şi cutremurele pot fi bune pentru natură!


Cutremurele puternice produc multe pagube şi distrugeri, de aceea sunt considerate a fi unele dintre cele mai catastrofale evenimente ale naturii. Dar, paradoxal (sau şocant), cutremurele pot aduce şi beneficii pentru natură, spune un nou studiu publicat de revista „JGR Biogeosciences”.

Astfel, conform cercetătorului Christian H. Mohr şi a echipei sale, cutremurele mari pot crește cantitatea de apă care alimentează fluxurile de apă, pot ridica nivelul apelor subterane și, astfel, pot oferi rădăcinilor plantelor mai mult acces la apă în medii cu apă limitată. Cercetătorii au examinat răspunsurile fotosintetice ale plantațiilor de pini în zona de coastă a statului Chile, unde a avut loc un mare cutremur (cel de pe 27 februarie 2010, în care a avut loc un cutremur de 8,8 grade pe scara Richter).

Studiul ajunge la următoarea concluzie: „Constatăm că creșterea copacilor s-a accelerat în urma cutremurului, ca urmare a fotosintezei îmbunătățite pe fundul văilor, deşi a scăzut pe versanții superioare a dealurilor din cauza stresului hidric crescut”.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): studiul ştiinţific „Trees Talk Tremor—Wood Anatomy and Content Reveal Contrasting Tree-Growth Responses to Earthquake” / wyley.com

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO