Aligatori care umblă prin canalizarea de la WC-uri

284

aligatorO legendă modernă populară în mediul urban american se referă la aligatorii care ar sălăşlui în sistemul de canalizare al New York-ului. Se spune că aceştia au ajuns acolo când puii de aligatori, achiziţionaţi de iubitorii de animale exotice, au crescut si au tulburat tihna stăpânilor, care atunci i-ar fi slobozit prin scurgerea de la toaletă. Animalele ar fi supravieţuit în subteranele oraşului şi ar fi crescut atât de mult, încât ameninţă viaţa lucrătorilor de la canalizare. Totuşi, oficialităţile oraşului New York neagă existenţa acestor fiinţe.

Cum au prins nişte copii un aligator în mijlocul New Yorkului

Zvonurile au circulat cu intensitate prin anii ’60, dar originea lor rezidă într-o serie de întâmplări ciudate petrecute prin anii ’30. Prima dintre ele a avut loc la 28 iunie, 1932, când, în fluviul Bronx au fost depistate „mişunând” mulţime de aligatori. Un exemplar lung de trei picioare a fost descoperit mort la mal. În martie 1935 şi iunie 1937 au fost găsiţi aligatori şi vii şi morţi. Incidentul cel mai remarcabil a fost consemnat în ediţia din 10 februarie 1935 a ziarului New York Times. Mai mulţi adolescenţi aruncau cu lopeţile zăpada într-o gură de canal din apropierea râului Harlem, când au observat ceva mişcându-se în apa îngheţată, la zece picioare mai jos. Privind cu atenţie, au văzut că era vorba de un aligator. Băieţii au făcut rost de o funie, au făurit un laţ şi au scos la suprafaţă animalul. Dar când unul din ei a încercat să scoată juvăţul din jurul grumazului acestuia, aligatorul i-a plesnit cu coada. Drept răspuns, tinerii l-au lovit cu lopeţile până l-au omorât. Apoi l-au târât până la un atelier de reparat automobile unde au constatat că animalul cântărea 50 de kg şi avea lungimea de 2 metri şi ceva. Ulterior, a fost informată poliţia şi lucrători de la serviciul sanitar al oraşului au ridicat animalul ucis, pentru a-l incinera.

Şeful serviciului de canalizare a constatat prezenţa aligatorilor în canalizare

Cam în aceeaşi perioadă Teddy May, şeful serviciului de canalizare din New York, primea plângeri în legătură cu aligatorii. La început a crezut că plângerile erau rezultatul consumului de alcool în timpul serviciului şi chiar a angajat investigatori care să verifice dacă nu cumva salariaţii obişnuiau să bea în timpul slujbei. Când rezultatul investigaţiilor a fost negativ, May în persoană a coborât în canalizare, înarmat cu o lampă electrică şi foarte curând a constatat prezenţa aligatorilor. Zguduit, May a organizat stârpirea acestora prin otrăvire sau împuşcare.

Nu se ştie cum au ajuns aligatorii acolo, deşi se presupune (conform versiunii populare), că ar fi fost crescuţi acasă de unii iubitori de animale exotice, care apoi le-au abandonat sau le-au scăpat. Este adevărat şi faptul că aligatorii şi crocodilii apar în cele mai neaşteptate locuri. Conform celor afirmate de Loren Coleman, cercetător al fenomenelor anormale, între 1843 şi 1983 au fost zărite sau recuperate – vii sau moarte – pe întregul teritoriu al Statelor Unite şi Canadei nu mai puţin de 84 de asemenea animale. Coleman scrie: „Explicaţia cu fuga acestor animale favorite nu poate justifica relatările despre existenţa aligatorilor în apele de nord, ştiindu-se prea bine că de regulă caimanii [o specie de crocodili din America centrală şi de sud, asemănători aligatorilor] sunt vânduţi iubitorilor de asemenea animale”.