Norvegia, ţara vikingilor şi a trolilor fantastici


norvegia1O ţară magică…o ţară naturală, cu 52% din teritoriu ocupat de păduri…Supranumită „Ţara Fiordurilor” şi „Ţara Vikingilor”, Norvegia are cu ce să se mândreasca: de la vikingi şi până la scriitori, compozitori, pictori, actori şi artişti recunoscuţi în întreaga lume (Henrik Ibsen, Edvard Grieg, Liv Ullmann si Edvard Munch), de la Parcul cu sculpturi Vigeland la Catedrala Nidaros; de la Leiv Eirikson, cel care a descoperit America în jurul anului 1000, la Roald Amundsen – prima persoană care a ajuns la Polul Sud pe 14 decembrie 1911 şi până la decernarea de către Norvegia a Premiului Nobel pentru Pace.

La toate acestea se adaugă munţii care se întind maestuoşi, de la nord la sud pe întreg teritoriul, încă plini de zăpadă şi în această perioadă, şi fiordurile – atracţia primordială a Norvegiei. Este şi ţara cascadelor şi torentelor şi a gheţarilor impozanţi. Este patria insulelor verzi şi a lacurilor cristaline. Peisaje uimitoare dominate de păduri de pin şi molid, pante abrupte, văi izolate şi stânci colţuroase, alături de sate de pescari, lasă fară grai orice călător.

norvegia2La Geiranger, un oraş deosebit, muntele se împleteşte cu marea. Aici este fiordul norvegian de-a lungul căruia se înşiră cascadele „Voalul miresei”, „Cele 7 surori” (sunt 7 cascade micute, una lângă alta). Toate aceste izvorăsc din muntele „Gaura Diavolului” unde a existat, cândva, ferma Matric, unde se cultivau…. portocali şi fructe exotice, dar a fost închisă în 1961. Tot în Geiranger, există şi muntele Galsnipa, din vârful căruia poate fi admirată panorama oraşului şi fiordul. Şi vara aici stratul de zăpadă este destul de gros.

În Geiranger este vie legenda trolilor. Natura a inspirat mituri şi legende depre troli si alte animăluţe fantastice care trăiau izolate în pădurile sălbatice. Norvegienii mai cred în ele şi chiar le-au făcut statui din lemn. Una dintre ele, foarte mare, este, prin mărime impunătoare. În Oslo există un parc cu monumente, „Vigelandsparken”, unde sunt peste 192 de sculpturi, însumând 650 de figurine umane – un adevărat parc al oamenilor. Uimitor este faptul că toate sunt făcute de sculptorul norvegian Gustav Vigeland (1869-1943). Este un parc enorm, şi nu ajunge o zi ca să vezi de la un capăt la celălalt.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock