Dacă omul ar fi avut ochi de vulturi? Am fi văzut mult mai departe, mai intens şi chiar şi în raze ultraviolete!


Dacă ţi-ai schimba ochii cu cei ai unui vulturi, atunci ai putea fi capabil să observi un muşuroi de furnici situat pe pământ, de la etajul unei clădiri de 10 etaje. Ai putea observa clar expresiile de pe faţa fotbaliştilor, chiar având cel mai îndepărtat loc de pe stadion. Obiectele din raza ta vizuală ar părea mărite, iar totul ar fi colorat minunat, cu o gamă incredibile de nuanţe. Cu cât oamenii de ştiinţă învaţă mai mult despre vederea vulturilor, cu atât ei devin mai uimiţi. Mulţumită tehnologiilor avansate, unele din aspectele vederii vulturilor ar putea fi obţinute de către oameni. Pentru altele ne-am putea doar imagina. Toate aceste detalii se pot găsi pe site-ul LiveScience.com.

Vulturii, dar şi alte animale de pradă, pot vedea între 4 şi 5 ori mai departe decât o fac oamenii, iar acest lucru se datorează caracteristicilor speciale ale ochilor unui vultur. În primul rând, retina lor conţine mai multe celule cu con decât retina oamenilor, iar de aici rezultă abilitatea vulturilor de a obţine imagini mult mai fine (exact ca un aparat foto care are rezoluţii mai mari în pixeli şi obţine astfel fotografii mult mai clare şi mai fine).

În al doilea rând, vulturii au o fovea mult mai adâncă. Fovea este partea a ochiului, localizată în centrul retinei, şi care este responsabilă cu vederea centrală necesară unor activităţi pur vizuale ca cititul sau condusul unei maşini. Se pare că fovea mai adâncă a vulturilor le permite acestora ca ochii lor să acţioneze ca o lentilă telephoto, oferindu-le o mărire superioară în centrul câmpului lor vizual.

În afara, detaliilor fine şi a „zoom”-ului central din ochii lor, vulturii au o vedere colorată superioară. Ei văd culorile mult mai intens decât o facem noi, pot distinge între mai multe nuanţe, dar, de asemenea pot observa şi în lumină ultravioletă, ceea ce înseamnă (de exemplu) că pot detecta urmele de urină, ce reflectă razele ultraviolete, şi care sunt lăsate de prădătorii mici.

Dacă am avea ochii vulturilor, acest lucru nu ne-ar schimba modul în care am efectua multe din activităţile zilnice, ca de exemplu citirea unui ziar sau navigarea pe Internet, dar, cu siguranţă, lumea am percepe-o altfel. Am putea să ne dublăm câmpul nostru de vizualizare. Dacă un om obişnuit are un câmp vizual de 180 de grade, cu ochii unui vultur am percepe un câmp de 340 de grade, ceea ce înseamnă că am putea observa foarte bine ce se întâmplă şi în spatele nostru.

Foarte interesant!

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO