Oceanele au fost odată verzi pe Terra, aflăm dintr-un studiu ştiinţific


Imagine: pxhere.com (Commons Creative – free)

Aproape trei sferturi din Pământ sunt acoperite de oceane, făcând planeta să arate ca un punct albastru din spațiul cosmic. Dar cercetătorii japonezi cred că oceanele Pământului au fost cândva verzi, într-un studiu ştiinţific publicat în „Nature”. Motivul pentru care oceanele Pământului ar fi putut arăta diferit în trecutul antic este legat de chimia lor și de evoluția fotosintezei.

În primele câteva miliarde de ani ai Pământului, oceanele planetei au fost umplute cu hidroxid de fier, care este un compus anorganic ce absoarbe lumina albastră. Între timp, apa prezentă în aceste oceane antice ar fi absorbit lumina roșie, creând o „fereastră de lumină verde”.

Cianobacteriile, la fel ca plantele, folosesc clorofila pentru a fotosintetiza lumina Soarelui, ceea ce duce la absorbția organismului de lumina roșie și albastră și reflectarea verde. Cu toate acestea, aceste organisme conțin și pigmenți numiți „ficobiline” care absorb lumina roșie și verde. Oamenii de știință au creat modele pentru a determina ce spectru de lumină ar fi fost disponibil vieții antice care face fotosinteză și au descoperit că spectrul se potrivește cu lumina absorbită de pigmenții de ficobilină. La replicarea condițiilor de la început ale Pământului, cianobacteriile cu acești pigmenți de ficobilină au crescut mai rapid, sugerând că evoluția ar fi favorizat includerea lor.

„Dacă presupunem o atmosferă similară cu cea de astăzi, nuanța verde reflectată de ocean s-ar fi amestecat cu albastrul, creând probabil o culoare mai verde-albăstruie decât albastrul pe care îl vedem astăzi”, a spus Matsuo, autorul principal al studiului. El mai spune că oceanul era probabil mai mare decât este astăzi, așa că efectul său asupra nuanței planetei ar fi fost mai profund.

Dar, ar fi putut avea oceanele alte culori? Oceanele violet ar fi fost posibile pe Pământ dacă nivelul de sulf ar fi ridicat. Acest lucru ar putea fi legat de activitatea vulcanică intensă și de conținutul scăzut de oxigen din atmosferă, ceea ce ar duce la dominația bacteriilor cu sulf violet. De asemenea, teoretic, oceanele roșii sunt posibile în climatele tropicale intense, când fierul oxidat roșu se formează din degradarea rocilor de pe uscat și este transportat către oceane de râuri sau vânturi.

La intervale de timp geologice, nimic nu este permanent și, prin urmare, schimbările de culoare ale oceanelor noastre sunt inevitabile.

Sursa: studiul ştiinţific „Archaean green-light environments drove the evolution of cyanobacteria’s light-harvesting system” / nature.com