O gaură gigantă misterioasă a distrus cea mai înaltă cascadă din Ecuador


Înconjurată de o vegetație luxuriantă, Cascada San Rafael a fost până de curând unul dintre cele mai captivante peisaje din Ecuador. Fiind cea mai înaltă cascadă din țară (150 de metri), cascada atrăgea zeci de mii de vizitatori pe an.

Dar acum, cascada a dispărut. Acesta a încetat să mai curgă pe 2 februarie 2020, susţine NASA după ce a observat cascada cu ajutorul satelitului Landsat 8.

Conform mass-mediei, o gaură uriașă a apărut în râul Coca cu câțiva metri înainte de căderea de apă, deviind astfel cursul de apă. Acum, apa cade în trei secțiuni separate și pe o pantă mai puțin abruptă. Cercetătorii consideră că cele trei curgeri de apă ar putea provoca eroziuni la originea canalului și ar crea un râu în amonte, ceea ce ar putea schimba topografia văii.

Cauza găurii este în curs de cercetare. Unii geologi consideră că deformarea s-a produs în mod natural, în timp ce alți cercetători suspectează că ar putea fi legată de noua construcție a celei mai mari centrale hidroelectrice din țară, realizată de compania chineză SinoHydro. „O cascadă care a existat de mii de ani nu se prăbușește, întâmplător, la câțiva ani după deschiderea unui proiect hidroelectric”, a declarat un ecologist.

Indiferent de cauză, Ministerul Turismului din Ecuador nu intenționează să reconstruiască albia râului sau să restaureze San Rafael. Cascada face acum parte din istorie.