Zeci de creaturi dispărute au fost descoperite în „Orașul pierdut al zeului-maimuță”, situat în mijlocul pădurii tropicale din Honduras

  •  
  •  
  •  
  •  

O echipă de oameni de știință din domeniul conservării a descoperit în 2017 o „comoară” ascunsă în adâncul pădurii tropicale din Honduras, în care s-au găsit zeci de creaturi rare și pe cale de dispariție. „Orașul pierdut al zeului-maimuță” sau „Orașul alb” este situat în pădurea tropicală Mosquitia, fiind un exemplu uimitor de biodiversitate, care a fost cândva comună în pădurile tropicale din regiune. Pădurea tropicală găzduiește sute de specii de lilieci, fluturi și reptile.

„Echipa SWAT ecologică” din Programul de Evaluare Rapidă a Conservării Internaționale (RAP) și-a desfășurat expediția de 3 săptămâni în 2017, după ce mai multe ruine antice au fost descoperite în pădurea tropicală, care rămâne una dintre cele mai puțin explorate regiuni din lume. Raportul lor complet despre expediție poate fi găsit AICI. Raportul detaliază modul în care ecosistemul este plin de specii rare și unice, inclusiv cele care se credeau anterior dispărute. Ca, de exemplu, şarpele-coral, liliacul cu fața palidă și gândacul-tigru, despre care mulți credeau că a dispărut. De asemenea, s-au găsit 22 de specii a căror prezență în Honduras fusese necunoscută anterior, inclusiv macaul marele verde, pe cale de dispariție și un pește pe care cercetătorii abia acum l-au descoperit.

În total, oamenii de știință s-au documentat cu 198 de specii de păsări, 94 de specii de fluturi, 40 de mamifere mici, 56 de specii de amfibieni și reptile și 30 de specii de mamifere mari – inclusiv jaguari și pume, ca să nu mai vorbim de o varietate uriașă de plante, pești, rozătoare și insecte.

Trond Larsen, directorul RAP, a spus că echipa sa a fost „șocată” de descoperirea lor majoră. Într-un comunicat de presă, Larsen a menționat că „‘Orașul alb’ este una dintre puținele zone rămase în America Centrală unde procesele ecologice și evolutive au rămas intacte”.

„Orașul Alb” a fost căutat de mult timp de exploratori, care credeau că el a fost leagănul unei civilizații antice care a locuit acolo în perioada precolumbiană.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): conservation.org


  •  
  •  
  •  
  •