Arbori bătrâni din întreaga lume mor pe capete, punând în pericol viaţa pe planetă. Ce se întâmplă?


Cele mai mari organisme vii de pe planetă (marii arbori bătrâni) – care au un rol esenţial în susţinerea vieţii – mor pe capete, susţin ecologiştii, într-un articol publicat de prestigioasa revistă „Science”. Nu ştie nimeni de ce în ultima perioadă se întâmplă acest fenomen, dar oamenii de ştiinţă atrag atenţia asupra creşterii alarmante a ratei de mortalitate de copacilor bătrâni, cu vârste între 100-300 ani, în multe din pădurile, savanele şi oraşele lumii. Aşadar, nu se poate vorbi despre cauze regionale explicate din punct al poluării.

„E o problemă la nivel global care se întâmplă în cele mai multe tipuri de păduri”, spune prof. David Lindenmayer, autorul studiului de faţă, de la Univ.Naţională Australiană. „Mai mulţi arbori bătrâni sunt pe punctul de a muri atât în mediile naturale cât şi în cele dominate de om. Studiile ecosistemelor din întreaga lume arată că populaţiile acestor copaci se sting rapid”, mai spune prof. David Lindenmayer.

Uitându-se pe planetă, oamenii de ştiinţă au găsit acelaşi trend de moarte accelerată a copacilor bătrâni la toate altitudinile şi zonele: de la pădurile din California, până la savanele africane, la junglele din Brazilia sau la pădurile temperate din Europa. Acelaşi lucru se întâmplă şi în marile oraşe, deşi oamenii fac mari eforturi pentru a-i păstra.

Arborii bătrâni sunt foarte importanţi în întreg ecosistemul planetei. Ei oferă adăpost pentru 30% din păsări şi animale şi înmagazinează cantităţi imense de carbon. De asemenea, ei mai reciclează nutrienţii solului, influenţează curgerile apelor şi climatul local.

Nu se prea cunoaşte cauza dispariţiei atât de accentuate a arborilor bătrâni, dar unii oameni de ştiinţă cred că e vorba de o combinaţie de factori: schimbările climatice, practicile agricole, atacurile insectelor.

P.S. Nu cred că explicaţiile de mai sus sunt consistente. Mai ţineţi minte că la începutul lui 2011 vorbeam despre moartea multor păsări şi peşti? (https://www.lovendal.ro/wp52/un-numar-masiv-de-pasari-moarte-si-de-pesti-morti-se-implineste-apocalipsa/). Acum se întâmplă acelaşi lucru cu arborii bătrâni. E clar că pe planeta are loc ceva, dar îmi scapă adevărata cauză…


Lasă un comentariu