Enigma urşilor Nandi din Africa


ursul NandiDintre toate animalele enigmatice din Africa, se spune că ursul Nandi este cel mai feroce şi mai temut. Este vestit pe tot acest mare continent, unde bagă spaima în inimile populaţiei native la fel ca şi ale occidentalilor. Natura existenţei lui reprezintă un adevărat mister – este urs sau alt tip de animal? Şi cum de n-a fost inclus în clasificarea ştiinţifică?

Se pare că este vorba de un animal de pradă ciudat, neidentificat, care cutreieră prin satele de pe coasta de est a Africii. Numeroşi martori oculari, atât din rândul indigenilor, cât şi al populaţiei occidentale, îl descriu ca pe un fel de hienă mare, cam de dimensiunile unui leu şi cu o blană închisă la culoare, poate brun-roşcată. Se spune că este un animal de noapte şi există numeroase consemnări ale atacurilor împotriva oamenilor.

Presa din Kenya a publicat mai multe articole despre acest animal, dintre care unul a atras în mod special atenţia. Reportajul descrie întâmplarea trăită de doi dintre cei mai cunoscuţi cetăţeni din Kenya, care se plimbau într-o noapte pe afară când au zărit un animal, despre care au crezut la început că este o leoaică. Dar identificarea iniţială s-a dovedit a fi inexactă. Când animalul a devenit mai vizibil, au văzut că avea un fel de rât, iar spatele cobora spre picioarele din spate exact ca la urs. Avea şi o blană deasă, de culoare închisă, asociată, de regulă, cu animalele din familia ursului.

Deşi se ştie, din scrierile lui Pliniu şi ale altor autori, că urşii populau din abundenţă acest continent în trecut, în momentul de faţă, statisticile susţin că urşii sălbatici, nativi, nu trăiesc în Africa. Mai mult, nu există nicio dovadă care să ofere alte informaţii vitale despre animal. Deşi localnicii nativi pretind că au ucis mai multe asemenea animale dându-le foc, iar occidentalii afirmă că au tras în ele, cert este că, deocamdată, nimeni nu a fost în stare să facă o identificare pozitivă.

Se ştie că o anumită specie de urs a populat cândva continentul, dar se crede că ea a dispărut încă din paleolitic. Ţinând seama de numeroşii factori – forma animalului, comportamentul, înfăţişarea şi capacitatea de a sta pe picioarele din spate – care sugerează că animalul ar putea fi un fel de urs, s-a pus întrebarea dacă nu ar fi posibil ca unele exemplare ale acestei specii dispărute să fi supravieţuit scăpând atenţiei specialiştilor. Deşi acest aşa-numit urs atlas seamănă cu ursul nandi din zilele noastre, identificarea ridică o serie de probleme. Una dintre ele este aceea că resturi fosile ale ursului atlas au fost descoperite numai în Africa de Nord, în timp ce ursul nandi este localizat numai în partea de est a continentului. Este puţin probabil ca ursul nandi să fie o specie cu totul diferită, ţinând seama de faptul că ursul atlas este singurul tip cunoscut care a trăit în Africa, şi niciun fel de fosilă a ursului nandi nu a fost descoperită pe acest continent.

Dar poate că acest animal misterios nu este nici pe departe urs? Sunt mulţi care cred că e vorba de o hienă mare şi însetată de sânge, aparţinând unei specii care fie nu a fost descoperită până în prezent, fie a supravieţuit din timpuri preistorice. În sprijinul acestei opinii vine faptul că arheologii au găsit dovezi ce atestă că pe continent a existat o hienă cu faţa scurtă, asemănătoare ca talie cu leul şi care a trăit în epoca paleolitică. Alţii susţin că animalul ar putea fi un calicoter, un animal cu spatele înclinat, înrudit cu calul, dar care are gheare în loc de copite. La fel ca şi în cazul hienei, şi despre această specie se crede că ar fi dispărut în paleolitic. Deşi descrierea se potriveşte cu cea a ursului nandi, există un factor important care face această apropiere mai puţin probabilă: calicoterul, la fel ca toţi caii, era erbivor, în timp ce ursul nandi este cunoscut ca un animal feroce de pradă.

Tribul nandi, de la care şi-a luat animalul numele cel mai frecvent folosit, spune că e vorba de o primată, foarte asemănătoare cu un babuin. Babuinii sunt omnivori, se ştie că atacă maimuţele mici şi oile şi pot să stea şi pe picioarele din spate. Diferenţele de comportament între babuin şi acest animal misterios – de pildă, faptul că babuinii vânează în grup şi nu sunt animale nocturne – au fost avute în vedere, dar se argumentează că acele două animale ar putea avea o zestre genetică întrucâtva diferită.

Pe baza dovezilor oferite de exemplarele fosile ale babuinilor giganţi şi a descrierilor tribului nandi, oamenii de ştiinţă se gândesc în mod serios la posibilitatea ca ursul nandi să fie o specie deocamdată necunoscută de babuin. Dar ar putea fi şi un supravieţuitor din timpuri preistorice.

Până când se vor face cercetări mai amănunţite sau până când va fi prins un exemplar viu, cercetătorii şi criptozoologii nu pot spune exact ce fel de animal este acesta. Abia după ce se va şti acest lucru, vor putea încerca să rezolve enigma originii lui.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO